Djurens Rätt
31 August 2020

Veterinärer vill förbjuda traditionen att koka kräftor levande

Enligt den svenska djurskyddslagen ska kräftor och humrar skyddas mot onödigt lidande - men det finns inga regler för hur djuren får avlivas, eller att det ska ske med föregående bedövning. Det viktiga är, enligt Jordbruksverket, att döden inträffar fort och det inte rör sig om ett utdraget lidande.

Men enligt det brittiska veterinärförbundet innebär traditionen att koka kräftor och humrar levande just ett onödigt och utdraget lidande som de nu anser måste förbjudas.

Det är första gången som British Veterinary Association antar ett sådant ställningstagande för kräftdjur. Veterinärförbundet menat att det nu är bevisat att djuren upplever smärta, och att koka dem levande och utan bedövning innebär därmed djurplågeri. Förbundet förespråkar att en bedövningsmetod måste användas innan djuren kokas.

Schweiz var det första landet i världen som stoppade traditionen att koka kräftor och humrar levande. Sedan dess har, enligt tidningen Daily Mail, Norge, Nya Zeeland, Österrike och delar av Australien inför liknande förbud.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: