Djurens Rätt
23 September 2016

Viktigt att driva på i frågan om djurtransporter

Tidigare i år möttes vi återigen av skakande bilder som avslöjade kraftigt lidande i Europas djurtransporter. Organisationen Eyes on Animals har granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet där en stor mängd djurtransporter passerar. Undersökningen visar att 70 procent av djurtransporterna till Turkiet från Europa strider mot EU:s regler.

På mötet medverkar även den österrikiske veterinären och experten Alexander Rabitsch som har skrivit boken The Myth of Enforcement of the Animal Transport Regulation. Rabitsch arbetar även med transportfrågan genom organisationen Animals´Angels.

Landsbygdsminister Bucht har tidigare lovat att lyfta frågan om de plågsamma djurtransporterna på ett nästa EU-ministermöte den 10-11 oktober. Djurens Rätt vill tillsammans med Eurogroup for Animals uppmana ministern att inte glömma sitt löfte och att lyfta frågan nu i oktober.

Djurens Rätt är den svenska parten i Eurogroup for animals kampanj #StopThe Trucks som syftar till en revision av EU:s transportförordning. Vi vill se en revision av EU:s lagstiftning för djurtransporter, krafttag mot den höga dödligheten under transport och ett stopp för exporten av levande djur.

Det är dags att lyfta upp frågan om transporter på EU:s agenda och vi kommer att hålla er uppdaterade här på vår webb.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: