Djurens Rätt
08 August 2014

Vilda djur som skadats i samband med skogsbranden får hjälp

Kontakta viltrehabiliterarna på plats på vårt journummer 08-555 914 60 om du hittar ett skadat vilt djur. Om tama skadade djur hittas så kontakta länsveterinären i Västmanland på 072-502 51 70.

Medan stora djur försöker fly undan elden söker mindre djur skydd i marken. Då hänger det på att de ska hitta ett fuktigt område för att de ska klara sig undan lågorna. Vid en så här kraftig brand är det många djur som dör eller skadas.

- Det är viktigt att vi kan ha folk på plats i helgen för att få en bild av hur situationen ser ut för de vilda djuren och göra allt vi kan för att hjälpa de som är skadade, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Ett team bestående av viltrehabiliterare och djurambulans kommer att samlas under fredagskvällen för att under helgen arbeta i och runt området. Skadade djur som hittas kommer att tas om hand och få vård på viltrehabiliteringsklinikerna i Rättvik och Uppsala.

- De mindre djuren börjar komma fram nu. Katastrofer som den här branden visar att det är viktigt att det finns en beredskap i samhället också för djuren. Vi kan inte bara konstatera att de drabbas hårt, skadas och dör. Vi måste försöka göra något, därför går Djurens Rätt in och finansierar. Det handlar om liv, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: