Djurens Rätt
09 May 2019

Vilka är Sveriges mest djurvänliga EU-politiker?

Vote for Animals, eller Djurskyddslöftet, som Eurogroup for Animals har tagit fram, är en samling förslag i syfte att förbättra djurskyddet i EU. Förslaget har skickats ut till samtliga partier, vars kandidater till Europaparlamentet har fått kryssa i alla förslag som de håller med om och kan tänka sig att verka för.

Långt ifrån alla kandidater har ännu besvarat Djurskyddslöftet men tillräckligt många har besvarat för att en jämförelse partierna emellan ska vara möjlig. I utvärderingen har Djurens Rätt utgått från den kandidat som står högst på listan för respektive parti och som besvarat Djurskyddslöftet.

Av de toppkandidater som har besvarat Djurskyddslöftet är det de rödgröna partiernas kandidater som i högsta grad skriver under på förslagen. Full poäng får Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk, Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke och Socialdemokraternas tredjenamn, Jytte Guteland, samt Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post.

Tätt följt efter de röd-grön-rosa partierna kommer Centerpartiet och toppkandidaten Fredrick Federley. Han skriver under på samtliga förslag utom att stötta ett förbud mot pälsdjursfarmning i samtliga medlemsländer.

Efter Centerpartiet kommer Liberalernas andranamn Said Abdu. Han håller med om 19 av de 22 punkterna. Bland de förslag han inte ställer sig bakom finns förbud mot pälsdjursfarmning och införandet av nya regler om transport och slakt av fiskar.

Moderaterna har besvarat Djurskyddslöftet som parti och skickat sina svar till Djurens Rätt. De ställer sig endast bakom 9 av de 22 punkterna vilket innebär att Moderaterna hamnar sist på listan över djurvänliga partier bland dem som besvarat Djurskyddslöftet. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har inte besvarat Djurskyddslöftet ännu, trots upprepade uppmaningar från Djurens Rätt. 

­

– Djurskyddsfrågor är viktiga för Sveriges och för EU:s medborgare och det är viktigt att politikerna är tydliga med var de står. Till exempel är EU:s djurtransporter undermåliga och om politikerna inte tar tag i detta så kommer vi fortsätta se omfattande skandaler där djur lider och dör under transport till slakt. Alla partier bör prioritera dessa frågor, engagemanget för djuren finns också till höger, säger Sebastian Wiklund, enhetschef för politiskt arbete på Djurens Rätt.

Djurvänliga kandidater - Topplistan

Mycket väl godkänt: Malin Björk (Vänsterpartiet), Alice Bah Kuhnke (Miljöpartiet), Soraya Post (Feministiskt initiativ), Jytte Guteland (Socialdemokraterna)

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: