Djurens Rätt
14 May 2019

Washington fasar ut all burhållning av hönor - och förbjuder försäljning av burägg

Statens guvernör har precis skrivit under för att all burhållning av hönor ska fasas ut till 2023 och att de ska sluta sälja burägg inom staten. Ett beslut som kommer påverka minst 8 miljoner hönors liv i äggindustrin. Ungefär lika många hönor som finns i äggindustrin totalt i Sverige.

Försäljningen av burägg ska fasas ut i staten oavsett ursprung, något som inget land i Europa lyckats med än. Liknande beslut som Washington har redan tagits i staterna Kalifornien och Massachusetts i USA. I Europa får inte hönor sitta i bur i Luxemburg eller Schweiz och i Tyskland och Österrike sker en utfasning fram till 2025 respektive 2020.

Burarna i USA innehåller generellt ingen inredning för att se till hönornas behov och de hålls på mindre ytor än det som krävs inom EU. I staterna som tar ett steg för att förbättra livet för hönorna ska se till att de får tillgång till sittpinnar, sandbad och reden förutom att de inte ska få trängas i burar i längre.

Djurskyddsorganisationer har påverkat

Det är bland annat organisationen The Humane Society of the United States (HSUS) som står bakom det politiska påverkansarbetet i de stater som nu tagit beslut för hönorna. De kommer att fortsätta arbeta för att hela USA ska förbättra hönornas situation i framtiden.

Fortfarande finns det burägg att köpa i Sverige och nästan 1 miljon hönor hålls i bur. Det är hög tid för Sverige, och företag såsom Best Western International, att ta ansvar för hönorna precis som Washington. Det är något som Djurens Rätt arbetar för.

Läs mer om beslutet här.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: