Djurens Rätt
09 April 2014

Willys den senaste kedjan att säga nej till burägg

Det här är ett mycket glädjande besked. Willys visar med det här beslutet att deras satsning på lågpris inte måste stå i konflikt med hänsyn till djuren. Det är beklämmande att jättarna ICA och Coop ännu inte har tagit samma beslut, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt har haft en dialog med Axfood och de andra kedjorna sedan 2008, då organisationen inledde en kampanj mot burhållning av hönor. Willys buräggsförsäljning har minskat kraftigt de senaste åren, och kommer alltså helt att upphöra under 2014. Även hos andra kedjor minskar försäljningen. År 2008 kom 30 procent av äggen på ICA:s centrallager från inburade hönor, i dag är den siffran nere på 7 procent.

En opinionsundersökning från 2013, utförd av Ipsos/Djurens Rätt, visade att endast 1 procent av konsumenterna vill ha ägg från hönor i burar. Att hönorna fått gå i frigående system eller att äggen är ekologiska är det som i undersökningen var viktigast för de flesta äggköpare, snarare än att äggen är så billiga som möjligt.

– Vi ser en snabb utveckling bort från burarna genom att konsumenter och kedjor som Willys tar det ansvar som politikerna inte tar när det gäller djurhållningen av värphönor, säger Camilla Björkbom.

Idag sitter omkring två miljoner hönor i bur i Sverige, av totalt omkring 6,5 miljoner. Djurens Rätt anser att all hållning av hönor för äggproduktion har allvarliga brister, men av dessa är burhållningen klart sämst.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: