Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/vilda_djur/vilda_djur_9
26 May 2023

De bästa tipsen för att ha en djurvänlig semester!

Djur används och utnyttjas ofta av människan i underhållningsbranschen. Djurens Rätt arbetar för att fler ska göra djurvänliga val, även på semestern. Alla aktiviteter där djur används för underhållningssyfte eller som transportmedel bör undvikas.

Som djurvän har du en betydelsefull roll för djuren genom dina val och aktiviteter. Om du vill ha en djurvänlig semester och vara en djurvänlig turist bör du välja bort aktiviteter där djur används för underhållningssyfte eller som transportmedel. Några exempel är:

 • ✓  Elefantridning
 • ✓  Häst och vagn
 • ✓  Cirkus med djur
 • ✓  Klappa vilda djur
 • ✓  Djurparker eller zoo
 • ✓  Att fotas med vilda djur
 • ✓  Djurshower eller djurslagsmål

Som turist bör du även tänka på att undvika souvenirer som är tillverkade av djurdelar. Det kan till och med vara brottsligt att köpa vissa djurdelar utomlands och ta med hem till Sverige. 

Gör gärna research innan resan. Fråga din resebyrå eller ditt hotell om de anordnar aktiviteter med djur, och välj bort dessa om de säger ja. 

Hur kan jag se djur på min semester istället?

Det går utmärkt att titta på djur på ett djurvänligt sätt både hemma i Sverige och utomlands. Du kan exempelvis besöka eller erbjuda att hjälpa till på verksamheter som omplacerar djur eller på en djurfristad. Omplaceringsverksamheter finns utspritt i hela Sverige och här hittar du en lista. Djurfristäder är däremot inte lika vanliga i Sverige, men det finns flera utomlands. 

Att leta efter vilda djur i naturen kan både bli lärorikt och djurvänligt för hela familjen, samtidigt som ni får uppskatta djuren i deras naturliga miljö. Tänk på att nöja er med att se djuren på avstånd och att ta med er allt eventuellt skräp hem.

Om djur far illa

Rapportera alltid om du ser att djur far illa. Dokumentera djurmisshandel och rapportera det till lokala djurorganisationer, samt till researrangören om det finns en sådan. En lista på djurorganisationer i olika delar av världen kan du hitta här. Brott mot djur i Sverige ska du anmäla till Länsstyrelsen och/eller polisen.

Växtbaserad mat på resan

Ibland kan det vara svårt att hitta vego när du är ute på resande fot, speciellt om du är utomlands och inte kan språket. Som tur är finns det bra hjälpmedel på internet att använda.

 • ✓  I Sverige kan du använda dig av väljvego.se för att hitta restauranger med ett växtbaserat utbud. 
 • ✓  När du är utomlands kan du ladda ner appen Happy Cow eller besöka deras webbplats för att hitta veganvänliga restauranger och butiker.

Vad gör Djurens Rätt?

 • ✓  Informerar allmänheten om varför djur inte ska ses som underhållning, och vad en kan göra åt det.
 • ✓  Sätter press på politiker och myndigheter i frågor som rör djuren. Djurens Rätt har exempelvis varit drivande i arbetet för förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, och arbetar vidare för att begränsa antalet djurarter i fångenskap genom en positiv lista.
 • ✓  Arbetar i samarbete med Rädda Djuren-klubben, för barn upp till 13 år, med syfte att öka empatin för djur.

Du kan läsa mer om djur som underhållning här.

Stöd oss

Stöd arbetet för djuren!

urens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt sina egna liv. Håller du med oss?

Bli medlem
Thea Fahlberg

Thea Fahlberg

Digital kommunikatör
Dela: