Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_12
Djur som familjemedlemmar

Adoptera djur

Djurens Rätt vill uppmana dig som har möjlighet att utöka din familj med ett djur att vända dig till ett djurhem och ge ett hemlöst djur ett tryggt liv. Att adoptera ett djur förändrar inte hela världen, men det kan förändra någons hela värld.

Förutom att du ger ett djur en trygg framtid, bidrar du också till att ändra attityden till djur i vårt samhälle. För varje djur som adopteras och får ett hem skapas möjlighet för djurhärbärget att ta emot ytterligare ett hemlöst djur.

Så arbetar Djurens Rätt för familjedjuren:

 • Informerar allmänheten om fördelar med adoption av hemlösa djur och sprider kunskap om djurens behov. Inga djur mår bra av att bo i bur.

 • Sätter press på politiker och myndigheter i frågor som rör familjedjuren. Djurens Rätt har exempelvis varit drivande i arbetet för en obligatorisk ID-märkning och registrering av katter, som blev verklighet 2023. 

 • Arbetar i samarbete med Rädda Djuren-klubben, för barn upp till 13 år med syfte att öka empatin för djur. 

 • Gör det enklare att hitta till seriösa organisationer som omplacerar hemlösa djur, via omplaceringsregistret.

djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_10

Att tänka på vid adoption av djur

Innan du tar in en ny familjemedlem kan det vara klokt att läsa på om den djurart du bestämt dig för. Har du den kunskap, tid och pengar som behövs för att ge just det här djuret ett bra liv? Här är också en checklista, som Djurens Rätt rekommenderar att du får information om från omplaceringsverksamheten, och ordnar själv, innan du väljer att adoptera ett hemlöst djur:

 • Kunskap om djurarten
 • Djurindividens livshistoria och specifika behov
 • Veterinärbesiktning
 • Vaccinationer
 • Överlåtelseavtal
 • Identitetsmärkning (hund, katt och häst)
 • Försäkring
djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_3
Adoptera djur

Omplaceringsregistret

Djurens Rätt råder alla som har möjlighet att utöka sin familj med ett djur att vända sig till ett djurhem och ge ett hemlöst djur ett tryggt liv. Att adoptera ett djur förändrar inte hela världen, men det kan förändra någons hela värld.

Djurens Rätt arbetar för att det ska bli enklare att hjälpa hemlösa djur, och har upprättat ett register över några verksamheter som jobbar med omhändertagande och omplacering av familjedjur. Inga djurhem eller adoptionsverksamheter som avlivar friska djur finns med på vår lista.

Rikstäckande organisationer

Blekinge

Dalarna

Gotland

Halland

Jönköping

Närke

Småland

Skåne

Stockholm

Uppsala

Västra Götaland

Östergötland

Djurens Rätt har inte möjlighet att utföra kontroller av föreningarnas omplaceringsarbete.

djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_13
Stöd oss

Stöd vårt arbete för djuren!

Det är tack vare alla medlemmar och givare som vi kan fortsätta kämpa för en djurvänlig värld. Ditt stöd möjliggör att vårt arbete för djuren kan fortsätta.

Bli medlem