Djurens Rätt
19 January 2021

Djurförbud hos förtroendevalda inom LRF

Efter förra veckans program om djurplågeri på KRAV-certifierade djuruppfödningar följer SVT:s program Uppdrag granskning i veckan upp med ett reportage där de har gått igenom förlägganden från länsstyrelser och domar om djurplågeri.

I genomgången visar det sig att totalt 70 förtroendevalda inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har brutit mot djurskyddslagen.

Efter en liknande granskning i maj förra året sa LRF:s ordförande Palle Borgström att de skulle inleda en intern diskussion om hur de ”säkerställer att de som är förtroendevalda och företräder Sveriges bönder också är ett föredöme vad det gäller god djuromsorg”.

Men föredömen för god djuromsorg är de inte. Av de 70 förtroendevalda i LRF:s i Uppdrag gransknings genomgång som har brutit mot djurskyddslagen har 17 fått djurförbud efter att ha vanvårdat sina djur.

Det finns inga garantier för gott djurskydd

Vad Uppdrag gransknings reportage visar på är vilken utsatt position som djur inom djuruppfödningen befinner sig i. Att det är svenskt, att det är KRAV eller att person har ett förtroendeuppdrag inom LRF inte är en garanti för gott djurskydd.

– Oavsett anledning till att djur vanvårdas så är det alltid djuren som drabbas av konsekvenserna. I grund och botten handlar det om den utsatta position som de djur som föds upp för att bli mat befinner sig i. Det senaste avslöjandet visar återigen att det tyvärr inte finns några garantier för att djuren har haft det bra, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande i Djurens Rätt.

Det här kan du göra

  • Välj vego för djurens skull! Just nu pågår kampanjen Veganuari där du dagligen får tips, recept och annat matnyttigt helt utan kostnad. Häng med du också på veganuari.se
  • Stöd Djurens Rätt så att vi kan fortsätta arbeta för förbättringar för djuren som strängare straff vid brott mot djur och mer resurser till djurskyddskontroll. Bli medlem i Djurens Rätt idag
Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: