Djurens Rätt
28 November 2016

Djurrätt på agendan efter chockbilder från franska slakterier

Under ett års tid har den franska djurrättsorganisationen L214 släppt bilder från franska slakterier filmade med dolda övervakningskameror. Bilderna har väckt stort engagemang i Frankrike och har nu hamnat högt upp på den politiska agendan.

Filmmaterialet visar på en vårdslös behandling av djuren och många direkta lagbrott. Vi får bland annat se hur får kastas över ett stängsel och bryter benen, hur djur får undermålig bedövning som gör att de får halsen uppskuren vid fullt medvetande.

– Som konsumenter tror vi att eftersom köttprodukterna finns i affären så är de lagliga och att allt har gått rätt till. Men våra filmer har visat att det inte alls är så, säger Johanne Mielcarek från djurrättsorganisationen L214 till SVT som nu uppmärksammar filmerna.

En av de första filmerna publicerades redan i oktober förra året. Men det är efter en film i mars i år som regeringen i Frankrike att agerar kraftigt. På filmen från ett ekologiskt slakteri ser vi återigen hur djur slaktas vid fullt medvetande och hur får blir slagna i huvudet i ett försök att göra dem medvetslösa. Frankrikes jordbruksminister Stéphane Le Foll beslutade då att Frankrikes samtliga 941 slakterier ska inspekteras omgående. En utredning startas och leds av en kommission i parlamentet.

I Frankrike slaktas tre miljoner djur varje dag och under det senaste året har material från sju slakterier, varav ett är landets största, publicerats av L214.

– Det går inte föreställa sig att arbetare kan slakta hundratals eller tusentals djur om dagen utan att djuren blir lidande, säger Johanne Mielcarek från L214.

Kommissionens rapport som kom i september i år innehåller hela 65 förslag på åtgärder men L214 är skeptiska till att någon radikal förändring kommer att ske då mycket överskuggas av det kommande presidentvalet i april. I rapporten föreslås bland annat att kameror ska sättas upp i de slakterilokaler där levande djur vistas och att det ska finnas en veterinär på heltid i slakterier med över 50 anställda. Det föreslås även en satsning på mobila slakterier.

– Det är glädjande att se att bilderna har väckt så stor uppmärksamhet i Frankrike, nu hoppas vi att allt fler väljer bort kött för andra alternativ. Även om tillsynen behöver skärpas i det här fallet så medför slakt av djur alltid lidande och det säkraste sättet att välja bort det är att lägga något annat på tallriken, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Läs mer om djuren i den svenska livsmedelsindustrin här

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: