Djurens Rätt
08 June 2021

Efter Djurens Rätts rapport - fler matkasseföretag tar steg framåt med djurvälfärd

Då Djurens Rätt påbörjade undersökningen inför rapporten Vad gömmer sig i din matkasse?  så arbetade endast 2 företag med European Chicken Commitment (ECC). När rapporten släpptes i januari 2021 så hade 4 av matkassarna en fullständig ECC-policy men sedan dess har mycket hänt.

  • Linas Matkasse, Sveriges största matkasse, hamnade sist i rapporten på grund av avsaknad av välfärdspolicy för kycklingarna. Detta ledde till att Djurens Rätt inledde en informationssatsning mot konsumenter för att upplysa om företagets bristande ansvarstagande för djurvälfärd. Engagemanget bland konsumenter var enormt bland annat på sociala medier, och över 12 000 personer skrev under en namninsamling för att uppmana företaget att ta ansvar för kycklingarna. Efter drygt 100 dagar av informationsinsatser från Djurens Rätt så valde Linas Matkasse att arbeta med ECC och ge kycklingarna rätt till utevistelse.
  • HelloFresh, ett av världens största matkasseföretag, hade vid rapportsläppet en global policy för ECC vilket inte inkluderade utevistelse för den svenska delen. Företag som tar beslut om ECC utanför Sverige har i vissa fall inte med just den delen men för att det ska räknas som en fullständig policy i Sverige behöver minst 20 % utevistelse finnas med. I början på juni kom det efterlängtade beskedet om att även HelloFresh låter fler kycklingar komma ut i friska luften, genom att de nu inkluderar utevistelse i deras policy för Sverige.
  • Även företaget GI-boxen, som erbjuder matkassar med deras färdiga måltider, har valt att arbeta med ECC efter att rapporten släpptes.

Från att endast 4 matkassar valt att jobba med ECC då rapporten släpptes så har alltså antalet ökat till 7 stycken företag. Detta är mycket glädjande att se då det är väldigt viktiga beslut som påverkar många kycklingar. Samtidigt fortsätter Djurens Rätt att föra dialog med de matkasseföretag som ännu ej valt att arbeta med ECC, med förhoppningen om att även dessa företag kommer välja att ta mer ansvar för kycklingarna. Klicka här för att se vilka matkassar som jobbar med ECC och vilka som ännu inte gör det.

Om European Chicken Commitment (ECC)

Djurens Rätts företagsrapporter granskar företag efter deras arbete med djurvälfärd med fokus på kycklingar och ECC. ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att säga nej till turbokycklingar, att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på  och att skonsammare slaktmetoder används. I länder som Sverige där djurvälfärd är extra viktigt för konsumenter ingår även utevistelse. Företagen ska ha uppfyllt kriterierna senast 2026.

 

Nora Ullman

Nora Ullman

Specialist Företagsrelationer
Dela: