Djurens Rätt
10 January 2018

Friska lejonungar dödas på Borås djurpark

Att friska djur, många av dem fortfarande ungar, dödas är något som ingår i den ordinarie verksamheten på svenska djurparker. Många minns säkert björnungarna Merlin, Medusa och Morpheus som sköts till döds på Skansen för ett par år sedan, och avslöjandet att Parken Zoo i Eskilstuna dödar djur för att ge plats åt andra. Att det förekommer också i andra länder i vår närhet är giraffungen Marius på Köpenhamns zoo ett omtalat exempel på.

Dödandet av friska djur är ingen nyhet och ingen hemlighet, ändå är det många som inte är medvetna om det. Idag rapporterar SVT Nyheter om hur Borås djurpark använder parkens lejon på souvenirer och i marknadsföring för att locka besökare - men den mörka baksidan är att 9 av 13 lejonungar som har fötts på djurparken har dödats av den djurpark som lockat besökare med hjälp av de gulliga ungarna.

Det här kan du göra

Ställ krav på djurparkerna, vi måste kunna kräva mer! Välj bort djurparker som dödar friska djur!

Den 10 januari debatterade  Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom djurparkerna i SVT:S Aktuellt. Här kan du se diskussionen i efterhand (inslaget börjar 18 minuter in i sändningen, debatten inleds 21 minuter in).

Hjälp oss förändra alla djurs situation - bli medlem och gör djurens röst starkare!

Ytterligare läsning

Som försvar för dödandet hävdar djurparkerna att det är viktigt för djuren att få föda fram kullar som en del i sitt naturliga beteende. Men samtidigt stängs djuren in i miljöer som är väldigt långt från deras naturliga och visas hela tiden upp inför besökare. Om argumentet ska tas på allvar bör djurparkerna ge djuren så stora ytor de behöver för att kunna få utlopp för sitt naturliga beteende och en möjlighet att söka skydd från nyfikna blickar.

Två djurparker i Belgien har som de första i Europa tagit ett beslut om ett mer etiskt förhållningssätt till "överskottet" av djur och bestämt att de inte ska föda fram fler djur än vad de kan ta hand om. Det visar att ett annat förhållningssätt är möjligt - ett krav på djurparkerna måste vara att de inte dödar unga friska djur.

Läs mer om vad vi tidigare har skrivit om att friska djur dödas på svenska djurparker och vad du ska tänka på innan du tar med barnen till djurparken. Läs också vår faktatext om djurparker.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: