Djurens Rätt
20 June 2016

Inga elefanter på svenska cirkusar!

Sedan år 2012 gör Djurens Rätt en kartläggning av de djurcirkusar som uppträder i Sverige och vilka djur som förekommer på dessa cirkusar.

Sommaren 2016 är det sju stycken cirkusar med djur som uppträder: Brazil Jack, Festival, Olympia, Maximum, Mustang, Scott och Wictoria.

Det förekommer fortfarande många djur på cirkusarna - mest hästar men också t.ex. kameler, dromedarer och lamadjur samt två oxar och två kor. En fullständig förteckning över djuren på cirkusar finns här.

Däremot kan vi se ett trendbrott i det att inga elefanter längre förekommer på cirkusar i Sverige. De två sista var de som under fjolåret turnerade med Cirkus Maximum - Daela och Dunja. De två finns nu på en djurpark i Belgien.

– Att det nu inte längre förekommer elefanter på cirkusar i Sverige är ett positivt steg framåt och ett tecken på att samhället värderingar håller på att förändras. Nu är det dags för politikerna att följa efter och förbjuda vilda djur på cirkus i den nya djurskyddslag som ska presenteteras till hösten, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Sedan sommaren 2015 driver Djurens Rätt och Newsner kampanjen #IntePåCirkus med målet att få bort vilda djur från cirkus i Sverige. Den 16 februari lämnade vi över vårt upprop med 155 139 namnunderskrifter till stöd för ett förbud till regeringen.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: