Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/politisk_paverkan/djurvanlig_kommun/djurvanlig_kommun_1
09 April 2024

Lansering Djurvänlig kommun 2024

För sjätte året i rad släpper Djurens Rätt rankingen Djurvänlig kommun. Följ vår lansering den 18 april där du får veta rankingresultatet före alla andra. Lyssna också på ett samtal med Linda Bjarle, livsmedelscontroller i Helsingborgs stad, om upphandlingens betydelse för djurvälfärd hos kycklingar.

När

18 april kl. 14.00-14.50

Hur

Digitalt via Teams. En länk skickas ut till anmälda samma dag som lanseringen äger rum.

Medverkande

  • Moderator: Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt
  • Anna Harenius, sakkunnig etolog hos Djurens Rätt. Anna ger en bakgrund om djurvälfärd hos kycklingar.
  • Cecilia Mille, sakkunnig inom hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt och ansvarig för Djurvänlig kommun. Cecilia presenterar årets resultat.
  • Linda Bjarle, livsmedelscontroller på Inköpsenheten i Helsingborgs stad och ansvarig för stadsövergripande livsmedelsupphandlingar. Linda är med i Fokusgrupp upphandling inom Kost & Näring, som är Sveriges största branschförening för personer som leder landets offentliga måltidsverksamheter.

Om Djurvänlig kommun

Djurvänlig kommun är Djurens Rätts ranking av Sveriges kommuner utifrån vilka djurvänliga val kommunerna har gjort, som gjorts årligen sedan 2019. Djurvänlig kommun har stort fokus på den mat som serveras i skolor och förskolor – både satsningar på mer växtbaserad mat och även djurskyddskrav vid upphandling av animalier. De delarna väger tyngst i rankingen eftersom de påverkar flest djur och i störst utsträckning.

Denna del av undersökningen kompletteras av en mindre del som berör användning av påskfjädrar, begränsning av fyrverkerier, och åtgärder för att skydda djur vid valborgsfirande. I Djurvänlig kommun granskas områden som kommunen kan styra över, som kommunala verksamheter och inköp till dessa.

Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: