Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/grisar/37_Editada
30 November 2023

Grisar plågas och säljs på Lidl

Grisar som lider och utsätts för djurplågeri - det avslöjas i nytt material från en djurfabrik i Spanien som Djurens Rätt fått ta del av. Grisarna slaktas och säljs sedan periodvis i Lidls butiker i Sverige. Djurens Rätt uppmanar nu Lidl, som är en av Europas ledande livsmedelskedjor, att ta ansvar för djurens välfärd.

Film- och bildmaterial som Djurens Rätt har fått ta del av, visar djur som utsätts för svårt djurplågeri i en djurfabrik som håller över 5000 grisar i Spanien. Suggorna hålls fixerade i burar vilket resulterat i variga sår och vävnadsdöd, som följd av friktionen mot gallret. Dussintals kultingar har missbildningar, bråck och blödande sår.

Materialet, som går att se i Djurens Rätts sociala medier, visar grisar som är övergödda vilket leder till att de har svårt att röra sig. En gris hade framfall av inälvor, på buken som vägde 7 kg, och som släpade i marken när den försökte röra sig. Ett stort antal individer uppvisade tecken på kannibalism i form av bitmärken på öronen och död vävnad på svansarna.

Grisarna i den här fabriken får utstå ett enormt lidande och djurplågeri. Gång på gång avslöjas det hur djur far illa i djurfabriker både i Sverige och runt om i Europa. Djurplågeriet är systematiskt och det är dags att Lidl Sverige börjar ta ansvar för djuren, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

På bilderna från den spanska djurfabriken syns även råttor springa omkring och råttspillning finns i grisarnas mat. Förekomsten av råttor utgör en zoonotisk risk för överföring av sjukdomar som salmonella eller leptospiros till människor.

Efter flera avslöjanden som visar på bristande djurvälfärd hos flertal av Lidls leverantörer uppmanar nu Djurens Rätt, tillsammans med flera andra europeiska djurrätts- och djurskyddsorganisationer, att Lidl ska förbättra sin bristande djurskyddspolicy. 

 

Det här gör Djurens Rätt
Djurens Rätt arbetar för att montera ner djurfabrikerna, bland annat genom målinriktade kampanjer och företagspåverkan. Vi verkar för att alla grisar ska få rätt till utevistelse, ett förbud mot koldioxidbedövning av grisar vid slakt samt ett förbud mot rutinmässig kirurgisk kastrering av smågrisar. Genom sajten Välj Vego inspirerar vi konsumenter att göra djurvänliga val. Det bästa du som konsument kan göra för djuren är att välja vego.

Läs mer om hur Djurens Rätt arbetar för grisarna

STÖD OSS

Hjälp oss att montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Vi behöver din hjälp.

 

BLI MÅNADSGIVARE
Cissi Krantz

Cissi Krantz

Kampanjkoordinator
Dela: