Djurens Rätt
21 December 2019

Mer vego i Stockholm enligt förslag från Vänsterpartiet

Om förslaget från Vänsterpartiet blir verklighet ska all mat och dryck som Stockholms stad köper in till förvaltningar och bolag i framtiden vara växtbaserad.

– I praktiken så betyder det att man går över till havre- eller sojamjölk till kaffet på förvaltningarna, smörgåsar med veganska pålägg på konferenser och inga animalier på julborden, säger Vänsterpartiets oppositionsborgarrådet Clara Lindblom.

I oktober skrev vi om hur Stockholm under klimattoppmötet i Köpenhamn skrev under en matdeklaration för klimatsmart mat som begränsar köttintaget till 16 kilo per år, ett ambitiöst mål som skulle innebär mer än en halvering av köttet som serveras i skolmaten och äldreomsorgen. Vänsterpartiet i Stockholm anser att de åtgärder som har föreslagits inte är tillräckliga, och vill därför att hårdare krav ställs på stadens förvaltningar och bolag för att minska köttkonsumtionen.

- Vi ska såklart erbjuda lockande vegetariska och veganska alternativ i alla verksamheter för att minska konsumtionen av animalier men vi kan ställa högre krav på vissa håll. Förvaltningar och bolag kan köra helt växtbaserat medan mjukare riktlinjer ska gälla för verksamheter som till exempel förskola och äldreomsorg, säger Clara Lindblom.

Föreslaget har lämnats in en som skrivelse till kommunstyrelsen i Stockholm stad.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: