Djurens Rätt
07 June 2022

Myndigheterna måste ta hårdare tag vid brott mot djur

Den 1 juni rapporterade Djurens Rätt att organisationen gjort en polisanmälan mot en äggproducent i Grums efter att tusentals djur utsatts för extremt lidande under flera års tid. Detta är bara en i raden av alla de rapporter som kommer om djurfabriker som utsätter djur för systematiskt djurplågeri. Nu vill Djurens Rätt att myndigheterna tar sitt ansvar och tar krafttag mot djurhållare som begår brott mot djur. Det får vara nog nu.

Att djur utsätts för ett systematiskt lidande i djurfabrikerna runt om i Sverige rapporteras det återkommande om. Förra veckan meddelade Djurens Rätt att organisationen polisanmält den anläggning i Grums i Värmland som hållit 3 000 hönor och 16 nötdjur under fruktansvärda förhållanden under flera år utan att myndigheter gått in och stängt ner verksamheten.

Vid en kontroll påträffades svårt sjuka och skadade djur, bland annat en höna som var mager och hade djupa sår som de andra hönorna hackade på. Döda hönor låg utspridda i ströbäddarna och de levande hönorna hade lagt ägg ovanpå en död höna.

– När får det vara nog? Tusentals djur har levt i den här djurfabriken under flera år, där de har svultit ihjäl, lidit och dött under fruktansvärda förhållanden. Det är ofattbart att myndigheterna inte stängt ner djurfabriken. Hur kan djurhållare få bryta mot djurskyddslagen återkommande utan att får några konkreta, verkningsfulla påföljder?, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

När ingen ansvarig myndighet ser till djurens bästa och stänger ner den här typen av djurfabriker, går därför Djurens Rätt in och anmäler djurfabriker som bryter mot djurskyddslagen. Djurens Rätts polisanmälan mot anläggningen i Grums omfattar 21 möjliga brott mot djurskyddslagen.

– Djurens Rätt kräver att myndigheterna ska verka för djurens bästa. Om djurhållare inte klarar av att hålla djur på ett sätt utan lidande ska verksamheten inte få fortsätta och därmed stängas ner. Det är det allra minsta vi kan begära i ett land som säger sig ha världens bästa djurskydd, fortsätter Camilla Bergvall. 

Ett annat exempel är det skandalomsusade slakteriet Håkanstorp i Vara, där det rapporteras återkommande om hur hönor dör på de mest brutala sätten, som till exempel av syrebrist i de plågsamma djurtransporterna. Trots det får slakteriet fortsätta verksamheten år efter år. Djurens Rätt vill se att myndigheterna sätter ner foten och stänger ner verksamheter som utsätter djur för djurplågeri.

– Djurskyddslagen är helt klar på den här punkten. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Om kontrollmyndigheter upplever att de inte har befogenhet att stänga ned verksamheter som bryter mot lagen då behöver tydliga föreskrifter för detta tas fram, avslutar Camilla Bergvall.

Läs också:

Djurens Rätt polisanmäler äggproducent i Grums för brott mot djurskyddslagen
Djurens Rätt anmäler köttproducent för djurskyddsbrott
Djurens Rätt polisanmäler olaglig försöksdjursuppfödning

Stöd oss

Stöd arbetet för djuren!

Brott mot djur måste tas på allvar! Hjälp Djurens Rätt i arbetet för en hårdare djurskyddslagstiftning.

Bli medlem
Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: