Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_2
05 December 2023

Nytt avslöjande om misären på Kronfågels kläckeri

Djurrättsalliansen har tidigare tagit anställning på Kronfågels kläckeri, och kan nu avslöja fruktansvärda bilder på nykläckta kycklingar som börjat kannibalisera på varandra. TV4-nyheterna var först med att publicera avslöjandet. Djurens Rätt menar att detta är ännu ett tydligt bevis på att kycklingfabriker har fruktansvärda och systematiska problem i alla led, och att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) måste agera.

– Det är fruktansvärt. Nu har vi sett lidandet inom Kronfågel i alla led, på kläckeriet, på avelsanläggningen, i den snabba tillväxten och på slakteriet. Det är ett systematiskt djurplågeri som måste stoppas, och den som är högst ansvarig är Sveriges landsbygdsminister, säger riksordförande Camilla Bergvall för Djurens Rätt. 

Kycklingar kläcks i fabriksartade kläckerier i Sverige, och hanteras mer som potatisar än de kännande individer de är. På löpande band transporteras de från platsen där de kläckts och ramlar till slut ned i trånga korgar, för transport till den anläggning där de ska gödas för kycklingkött. De kycklingar som är skadade och sjuka ska omedelbart sorteras bort och avlivas, men avslöjandet från Djurrättsalliansen visar att det inte sker på Kronfågels kläckeri Swehatch AB. En halv miljon kycklingar kläcks där varje vecka, och de nykläckta turbokycklingarna börjar äta på sina levande och döda syskon, i brist på annat att äta.

Djurens Rätt arbetar för att turbokycklingar ska förbjudas, för att djurfabrikerna ska monteras ned och för att köttkonsumtionen ska minska. Du kan hjälpa till genom att:

  • Välja vego, ladda ner appen Välj Vego! för inspiration.
  • Organisera dig, bli medlem och/eller volontär i Djurens Rätt.
  • Kontakta politiker och fråga vad de gör för att stoppa lidandet.
  • Påverka din kommun/skola/företag att sluta köpa in turbokyckling och minska köttkonsumtionen.

Enligt TV4-nyheterna är det elva år sedan Swehatch hade någon djurskyddskontroll av oberoende myndighet. Länsstyrelserna menar att de inte har tillräckligt med resurser, vilket är landsbygdsministerns ansvar att se till att de har.

Lär dig mer om kycklingindustrin
Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen blir verklighet.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: