Djurens Rätt
17 November 2014

Olagligt beslut bakom vargjakten 2013, ny dom från kammarrätten

Det var den 31 januari, 2013 som den hårt kritiserade jakten på 16 vargar i Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanlands län inleddes. Beslutet togs av Naturvårdsverket, men överklagades sedan av Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF. Kammarrätten stoppade jakten men kort därefter överklagade Naturvårdsverketbeslutet. Jakten förblev inställd under behandlingen av överklagan men tre vargar hann skjutas under 2013. Nu kom alltså kammarrättens dom i frågan, det var olagligt av Naturvårdsverket att fatta beslutet om vargjakten 2013. Hela domen kan du hitta påNaturskyddsföreningens hemsida.

Nu hyser Naturskyddsföreningen hopp om att detta sätter press på regeringen kring årets beslut om jakt där Naturvårdsverket har öppnat upp för jakt på upp till 100 djur och överlämnat beslutet om jakten till länsstyrelser i Mellansverige. 

- Om det är olagligt att ha licensjakt på 16 vargar så är det helt ologiskt att regeringen öppnat för att skjuta 100 vargar. Nu hoppas jag att regeringen tar sitt förnuft tillfånga och tar en time-out för vargjakten, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Vi har tidigare rapporterat om att detta är en fråga som splittrar regeringen då Miljöminister Åsa Romson varit öppet kritisk till beslutet, bland annat med hänvisning till det pågående rättsmål som nu fick sin dom. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som formellt har ansvar för jaktfrågorna, säger sig dock inte se någon anledning till att kritisera eller riva upp Naturvårdsverkets beslut.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: