Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_hemsk_8_Oikeutta_eläimille
30 November 2023

Djurens Rätt på plats i finska parlamentet när pälsdjurens framtid diskuterades

På torsdag morgon deltog Djurens Rätt på ett event i det finska parlamentet där minkarnas framtid stod på agendan. Eventet handlade om hur Finland kan övergå till att bli ett pälsdjursfritt land. Djurens Rätt menar att det är dags för Finland att förbjuda pälsdjursuppfödning.

Djurens Rätt deltog på eventet tillsammans med andra djurrättsorganisationer från världen över genom koalitionen Fur Free Alliance. Arbetet pågår för att få länder som Finland att genomföra lagändringar för att stoppa pälsdjursfarmer, och vi har tillsammans drivit medborgarinitiativet Fur Free Europe som syftar till att stoppa all pälsdjursuppfödning på EU-nivå. Under eventet talade inflytelserika politiker om både risker mot folkhälsan och om djurskyddsproblematiken med pälsdjursuppfödning, samt om behovet av en övergång för att göra det möjligt för folk inom branschen att lämna den.

– Finland är ett av de länder med störst pälsdjursuppfödning i Europa just nu, och jag ser att de tittar mycket på vilken lagstiftning Sverige förbereder för att förbjuda pälsdjursuppfödning. Det är viktigt att Djurens Rätt är på plats, tillsammans med representanter från djurrättsrörelsen från hela världen, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog hos Djurens Rätt, som deltog på eventet.

Eventet “Europa blir pälsdjursfritt - hur skulle en rättvis förändring se ut i Finland?” tog upp flera problematiska områden som Djurens Rätt länge har arbetat för att förändra. I år spred sig fågelinfluensan på dussintals pälsdjursfarmer i Finland, vilket har lett till att hundratusentals djur har dödats. Under de senaste åren har närmare 50 miljoner euro i skattepengar betalats ut eller budgeterats till pälsdjursfarmer i Finland, som kompensation för smittor och investeringar.

Bild-och filmmaterial från Finland visar att finsk pälsdjursuppfödning inte skiljer sig från pälsdjursuppfödning på andra håll i världen. Livskvaliteten och levnadsvillkoren för pälsdjur är dåliga var de än är - pälsdjursuppfödning är oetiskt världen över. Tydliga bevis på detta har samlats in genom många undersökningar på europeiska pälsdjursfarmer där man funnit allvarliga hälsoproblem, bland annat självstympning, infekterade sår, kannibalism och stressrelaterade beteenden. Tidigare denna månad uttalade sig Finlands Veterinärförbund och sa att "Pälsdjursuppfödning är problematiskt, när det gäller djurskydd, miljöskydd och zoonotiska sjukdomar”.

Nu när Finland är ett av de sista kvarvarande europeiska länder som fortfarande tillåter och bedriver pälsdjursuppfödning, riktas internationell uppmärksamhet mot landet. En bidragande orsak är även att fågelinfluensans spridning på finska pälsdjursfarmer väcker oro för en ny pandemi runt om i världen. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig drastiskt från det liv som de är anpassade för att leva. I pälsdjursindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Det behöver inte vara så. Djurens Rätt arbetar för att avveckla pälsindustrin och handeln med päls. 

Tack vare Djurens Rätts arbete pågår en avveckling av de sista minkfarmerna i Sverige. Djurens Rätt uppmanar Finland att ta de viktiga stegen till att bli ett pälsdjursfritt land. Tillsammans med Fur Free Alliance skickades en skrivelse till statsminister Petteri Orpo och landsbygdsminister Sari Essayah.

STÖD OSS

Hjälp oss i arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

 

BLI MÅNADSGIVARE
Moa Oja Lindblad

Moa Oja Lindblad

Kampanjkoordinator
Dela: