Djurens Rätt
23 December 2014

Röster höjs för djurvänliga alternativ till julskinkan

Måste vi äta skinka på jul (eller alls)? Och måste det i så fall vara en skinka eller kan det inte lika gärna vara en sk*nka? Djurens Rätt har listat några artiklar om den omdebatterade grisrumpan.

För ganska exakt ett år sedan publicerade vi en artikel i Aftonbladet med titeln Julskinkan kommer från plågade grisar. Där skrev vi att vårt val i juletid inte behöver stå handla om vilken gris vi ska välja. Svenskt eller importerat, vanligt eller ekomärkt. Det finns ett annat alternativ som borde stå högst upp på dagordningen och det är att äta vegetariskt. En djurskyddsmärkning som garanterat fungerar.

I år har vi stött på flera artiklar på samma ämne. Här är några av dem.

  • Idag den 23/12 skriver Kristin Lundell i SVD att "En vegetarisk skinka fastnar inte i halsen". Här skriver Lundell om den senaste tidens djurrättsskandaler, masskonsumtion, Safran Foers bok "Äta djur"  och Jenny Wilsons senaste singel "The Future".
  • Somar Al Naher skrev i Aftonbladet den 15/12 en artikel med titeln  "Baka ditt eget kött och benåda en gris". Här lyfter hon att det vegetariska alternativet till julskinka är bra både för hälsans, klimatet, plånboken och djurens skull. Hon delar även med sig av recept på vegetariska revbensspjäll.
  • I Sydsvenskan 19/12 skrev Vänsterpartiets Jens Holm att "Alla kan välja att avstå från julskinkan". Här betonar han att det behöver tas ett politiskt ansvar i frågan. Jens Holm lyfter fram Jordbruksverket rapport "Hållbar köttkonsumtion" som konstaterat att vi i västvärlden behöver minska vår köttkonsumtion. Trots detta så finns inga styrmedel eller politiska målsättningar när det gäller det vi äter.
  • En annan politisk röst höjs av Marit Paulsen i Norran den 19/12. "Ömma skinkor i juletid" tar upp både svenska grisrumpor, parmaskinka och Paulsens egna ömmande skinkor från arbetet i Europaparlamentets jordbruksutskott.
  • Listan får avslutas med Mats O Svenssons artikel i UNT som säger att "Julskinkas förtrollning ä bruten". Han nämner Djurrättsalliansens senaste avslöjande om svenska grisars förhållanden och skriver att "Steget mellan den glaserade julskinkan och svenska grisars levnadsvillkor är långt, ursprunget är väl dolt..." 

Att köttätande är normen i vårt västerländska samhälle betyder givetvis inte att det skulle vara rätt.
/Kristina Lundell, SVD

Djurens Rätt uppmanar till läsning och eftertanke och önskar en god djurvänlig jul till alla! Vill du läsa mer om grisar i livsmedelsindustrin så finns informationhär på vår hemsida.

Såhär kan en vegetarisk julsk*nka se ut. Vi hjälper dig gärna på vägen mot en vegetarisk kost. Skicka ett sms med texten vego till 72 120 så får du hem ettvegetariskt startpaket från oss. Årets nyårslöfte kanske?

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: