Djurens Rätt
12 December 2013

Stora brister i djurskyddet vid kycklingtransporter

SVT rapporterar idag om en granskning av djurskyddet vid transport av kycklingar och hönor. Livsmedelsverkets veterinärer som finns på plats ute på slakterierna är de som ska larma när kycklingar far illa under transporten. Detta görs dock endast i 4 av 20 fall enligt granskningen. Det handlar om att djuren packas för tätt och trampas ihjäl eller blir klämda. Lådor med packade fåglar har rasat ihop och transportburar i dåligt skick orsakar skada på djuren.

För en närmare beskrivning av de olika typer av skador som besiktningsveterinärerna angivit i sina rapporter rekommenderar vi artikeln"Så skadas kycklingarna".

Det är dock ingen nyhet att djuren i kycklingindustrin far illa. Tidigare i år skrev vi om djurskyddsproblem inom svensk kyckling- och kalkonuppfödning och hur fler än 160 000 kycklingar dör av värme eller kvävning under transport på väg till slakt varje år.

Djurens Rätt gjorde 2012 en granskning av kycklingindustrin och ställde krav riktade till Svensk Fågel. Tyvärr har inget hänt som minskar kycklingarnas lidande. Men arbetet för kycklingarna fortsätter. Läs mer på sidan Var är alla kycklingar? där vi bl.a. fått in 27 400 namnunderskrifter för kycklingarna i kycklingindustrin.

De grundläggande kraven vi har ställt till branschorganisationen Svenk Fågel är:

  • Utevistelse för alla kycklingar
  • Nolltolerans mot att kycklingar dör i samband med transporter
  • Att branschen slutar använda snabbväxande kycklingraser

Djurens Rätts rapport om kyckling- och kalkonuppfödning "Var är alla kycklingar?" (2012) finns för nedladdning på www.djurensratt.se/rapporter.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: