Djurens Rätt
15 August 2017

Transport med hundratals grisar i tre våningar välte på väg till slakteri

Djuren var på väg till slakteriet i Dalsjöfors och det är enligt polisen ännu oklart varför lastbilen välte. Enligt Ulricehamns Tidningfick många avgrisarna så omfattande skador att de fick avlivas på plats. Chauffören skadades lindrigt.

Det är inte första gången djurtransportbilar lastade med djur på väg till slakt välter. För bara några veckor sedan välte en djurtransport med 150 grisar, också de lastade i tre våningar och vi hartidigare rapporterat om liknande olyckor.

– När sådana här olyckor inträffar blir det uppenbart hur utsatta djuren är. Alla gånger då djurtransporterna inte välter, ser vi det inte lika tydligt, men faktum är att varje år dör över 200 000 djur i Sverige i samband med transport till slakterier. Det är helt oacceptabelt. Det borde inte vara tillåtet att utsätta djur för den stress, det lidande och risken för skador och dödlighet som djurtransporterna till slakt innebär, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

För tre år sedan uttalade sig djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund om olyckor med just höga djurtransporter till SVT:s Smålandsnytt:

För att öka lönsamheten används allt högre djurtransporter för att få plats med fler djur per transport. Djuren lastas i två, tre och ibland i fyra våningar och det innebär inte några problem så längre ekipagen körs på spikraka autobahns i Tyskland. Men när transporterna körs på slingriga småländska och skånska vägar innebär den höga tyngdpunkten att djurtransporterna blir mycket instabila och svårmanövrerade.

Läs mer om djurtransporter och om Djurens Rätts arbete för minskat lidande och död i samband med transport av djur.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: