Djurens Rätt
19 May 2022

Tung grupp i EU-parlamentet uppmanas att prioritera hållbara livsmedel

De senaste veckorna har officiella profiler inom EU-parlamentets EPP-grupp* gjort uttalanden om att planerade åtgärder för omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem i Europa måste läggas på is för att säkra matförsörjningen. Gruppen skriver på Twitter att initiativ för genomförandet av Farm2Fork och Strategin för biologisk mångfald behöver skjutas upp. Med anledning av detta uppmanar Djurens Rätt i ett gemensamt brev med 57 organisationer EPP-gruppen att tänka om och istället göra allt de kan för att stötta omställningen till ett hållbart livsmedelssystem.

Den nuvarande situationen med höjda priser och risk för foderbrist visar tydligt att omställningen till ett hållbart livsmedelssystem, med mer växtbaserad mat och bättre djurvälfärd, borde ha gjorts för länge sedan. Att ytterligare skjuta upp omställningen är ingen lösning, tvärtom. Det planerade genomförandet av Farm2Fork är helt nödvändigt för att säkra matproduktionen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Syftet med att strategin Från jord till bord (Farm2Fork) är att göra EU:s livsmedelssystem till en global standard för hållbarhet, genom att anta hälsosammare och mer miljömässigt hållbara metoder, inklusive förbättrad djurvälfärd och en övergång till hälsosamma och hållbara kostvanor. Dess utbyggnad kommer att effektivisera och säkerställa livsmedelstrygghet genom att göra EU mindre sårbar för instabilitet och begränsningar på internationella marknader. Genom att röra sig från de mest industriella och intensiva formerna av djurfabriker och främja en övergång till mer växtbaserad kost kan fler människor få mat från mindre yta av mark och resurser än vad som går åt att utfodra djuren i fabrikerna.

Även i Sverige pågår en liknande debatt. Här har regeringen lagt fram krispaket som särskilt riktat sig till animaliesektorn, något som Djurens Rätt starkt kritiserat. 

*Europeiska folkpartiets grupp (EPP) är den största av de sju politiska grupperna i Europaparlamentet denna valperiod, och svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår där. Gruppens mål är att skapa ett mer konkurrenskraftigt och demokratiskt Europa. Andra prioriteringar är migration, handel och sysselsättning.

Vidare läsning:

Från jord till bord-strategin utformades för att göra vårt livsmedelssystemet mer motståndskraftigt - nu är det dags att sätta det till verket
Ställ om till en grön och hållbar livsmedelsförsörjning – genomför Farm to Fork
Växtbaserat och djurvälfärd glöms bort bland regeringens subventioner 
Regeringen ger extra bidragsmiljoner till gris- och fjäderfä-industrin
Nya IPCC-rapporten: Akuta klimatanpassningar nödvändiga för att rädda djur, natur och människoliv

 

Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: