Djurens Rätt
31 January 2020

Vad händer med korna från Arlagården?

SVT:s Uppdrag granskning kunde i veckan avslöja allvarlig vanvård av djur på en stor mjölkgård som levererar mjölk till Arla. Bilderna i programmet visar magra djur som tvingas stå, gå och ligga ned i sin egen avföring.

Avslöjandet resulterade i starka reaktioner och snart 20 000 personer har redan skrivit under Djurens Rätts upprop med krav på skärpta regler. Många har skrivit och sagt att nu är det slut på användningen av komjölk.

Men många frågar också om vad som händer med de kor som syns i avslöjandet. Tyvärr är nyheterna inte goda.

Länsstyrelsen i Gävleborg skriver att de totalt har fått in 38 anmälningar mot gården och att de vid några av kontrollerna har kunnat konstaterat olika typer av brister. I andra fall har myndigheten inte funnit några brister och ärendet har avslutats. Under 2018 fanns enligt länsstyrelsen 600 djur på gården.

Två kontroller gjordes under hösten 2019 och då togs beslut om åtgärder som behövde vidtas. Vilka åtgärder det rör sig om vill de inte gå ut med. En ny kontroll gjordes i januari 2020 och då hade vissa brister rättats till samtidigt som det fortfarande finns betydande brister kvar som måste åtgärdas. Där befinner vi oss just nu ur länsstyrelsens perspektiv.

Samtidigt rapporterar SVT Gävleborg att efter beslut från veterinär så har mer än 30 kor slaktats på den aktuella gården. Av de korna fick ”mellan 10 och 14” avlivas omedelbart på grund av det tillstånd de befann sig i. Nästa vecka ska ytterligare 50 kor skickas till slakt.

Läs mer

Det här kan du göra

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: