Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_9
10 March 2023

Waynes säger nej till turbokycklingar och ja till att fler kycklingar får vistas utomhus

Kafékedjan Waynes, med omkring 75 caféer i Sverige, har valt att ta större ansvar för kycklingarna. Genom att påbörja arbetet med kriterierna i European Chicken Commitment (ECC) väljer Waynes att säga nej till turbokycklingar och ja till att fler kycklingar får vistas utomhus. De ansluter sig därmed till de fler än 50 företag i Sverige som redan arbetar med ECC. Sedan tidigare jobbar även kafékedjan Espresso House med kriterierna.

Det är positivt att två av de största kafékedjorna i Sverige numera ställer högre krav på kycklingindustrin. Genom att företag ställer tydliga krav kan vi åstadkomma en viktig förändring för kycklingarna. Nu är det upp till andra kafékedjor att följa efter, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

ECC är en serie välfärdskriterier för företag att ta med i sin inköpspolicy som bland annat innebär mindre trängsel, skonsammare slaktmetoder samt att säga nej till de snabbväxande turbokycklingarna. Kriterierna är framtagna av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Samtliga baseras på den allra senaste forskningen om djurvälfärd och ska vara uppfyllda till år 2026. 

Sedan tidigare har kafékedjorna Espresso House och Salads and Smoothies redan påbörjat arbetet med ECC. Några av kafékedjorna som ännu inte valt att ta mer ansvar för kycklingarna är Bröd & Salt, Le Croissant och Fabrique. Du kan se fler av de företag som påbörjat arbetet med ECC på Kycklingläget.

Viktor Hägg

Viktor Hägg

Specialist Företagsrelationer
Dela: