Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Hönor/hönor_hemsk_10
15 August 2023

340 000 hönor massdödas i Sveriges största äggfabrik

För tredje gången på åtta månader har Sveriges största äggfabrik utbrott av salmonella. Den här gången har det drabbat fler individer än tidigare där 340 000 höns nu massavlivats för att stoppa smittan. Totalt har därmed 665 000 hönor avlivats sedan december till följd av salmonella. Djurens Rätt anser att sådana här djurfabriker behöver monteras ned, och att det har blivit ännu tydligare att just den här äggfabriken inte klarar av att hantera sina djur.

– Den här äggfabriken bör inte få fortsätta sin verksamhet. Det är inte första gången djur gasas ihjäl i anläggningen på grund av smittorisker. Så här får det inte fortsätta, de ohållbara djurfabrikerna måste monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Sveriges största äggfabrik ligger i Mönsterås och har uppemot två miljoner hönor samtidigt i flera olika byggnader. För tredje gången på åtta månader har salmonella påträffats hos hönor på platsen. Tidigare i år behövde även ägg återkallas från butiker, men i det här fallet har äggen gått till värmebehandlat äggpulver som används som ingrediens i många livsmedel. 

Hönorna som lagt äggen massavlivas, vilket är den huvudsakliga anledningen till att salmonella sällan smittar människor i Sverige. Smittan gör inte hönorna sjuka, men ingen smittad höna får leva för att säkerställa äggkonsumenters säkerhet. Ungefär 340 000 hönor är drabbade enligt tidningen FoodSupply, vilket innebär att över 665 000 hönor har avlivats sedan december.

Samma äggfabrik råkade ut för fågelinfluensa under 2021 och stod för merparten av de hönor som avlivades i utbrott det året, över en miljon. De upprepade fallen med salmonella tyder på att det inte skett tillräckliga förebyggande åtgärder och lärdomar efter det, och att äggfabrikerna är för storskaliga i Sverige. 

 

Läs Djurens Rätts rapport med förslag för att hindra smittrisker i Sveriges djurfabriker.

Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: