Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/klimat/klimat_2
20 November 2023

Djurfrågorna tog plats under Miljöpartiets kongress

Hösten har präglats av partikongresser och i helgen var det dags för både Liberalerna och Miljöpartiet att riva av sina respektive kongresser. Att mycket står på spel för djuren under nästa period i Europaparlamentet märktes tydligt under Miljöpartiets kongress.

Miljöpartiets kongress drog många blickar till sig givet att partiet skulle välja ett nytt språkrör. Valet föll på riksdagsledamoten tillika tidigare borgarrådet Daniel Helldén som kommer att göra Märta Stenevi sällskap som partiets ansikte utåt.

Daniel Helldén har under sin tid som riksdagsledamot tydligt tagit ställning i djurfrågor. Han har under sin tid som riksdagsledamot höjt rösten mot minkfarmning från talarstolen, tagit sig tiden att besöka Djurens Rätts mobila kycklingfabrik för att uppleva ett kycklingliv i 4D, och har nu senast efter Uppdrag gransknings avslöjanden om kycklingfabriker deltagit i debatten där han uppmanat till bojkott av turbokycklingar. Givet att djuren nämndes i hans första tal som språkrör lär de ha en naturlig plats på agendan i hans nya roll.

Miljöpartiet antog under kongressen ett EU-handlingsprogram. Där framgår EU-kommissionens svek med att på obestämd skjuta upp majoriteten av det utlovade djurskyddslagstiftningen, samt vilka djurfrågor som Miljöpartiet kommer att driva. 

Ett urval av partiets prioriteringar under kommande mandatperiod:

● Uppdatera och stärka lagstiftningen om djurtransporter.

● Förbjuda tjurfäktning, pälsdjursfarmning, tvångsmatning av gäss och ankor, och burhållning av djur inom EU:s livsmedelssystem.

● Införa skarpa sanktioner mot de som bryter mot djurskyddslagar och sätta ökad press på länder som inte implementerar regelverk fullt ut.

● Skärpa EU:s försöksdjursdirektiv och främja utvecklingen av djurfria forskningmetoder så att EU:s målsättning om att ersätta djurförsök uppnås i samtliga EU-länder.

● Inkludera ett kapitel om djurvälfärd i alla EU:s frihandelsavtal och tillämpa EU-standarder för import av kött.

Miljöpartiet cementerar sin lista inför EU-valet i december men den föreslagna topptrion består av de nuvarande Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, samt Isabella Lövin, tidigare Europaparlamentariker, statsråd och språkrör.

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: