Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_7
07 June 2023

Framgång: Pälsdjursfarmer på väg att förbjudas i Litauen

Ett lagförslag om att förbjuda uppfödning och dödandet av djur för päls har precis röstats igenom i Litauens parlament. Om allt går som planerat sker den tredje och sista röstningen i september, vilket kan skona en miljon liv per år. Djurens Rätt applåderar Litauen för att de snart ser ut att bli det 20:e europeiska landet med någon typ av förbud mot pälsdjursfarmning.

– Jag är otroligt glad att politiker i Litauen tagit det här viktiga steget för ett bättre djurskydd. Litauen har idag en större pälsdjursuppfödning än Sverige och om de kan, så kan vi. Pälsindustrin måste förpassas till historieböckerna en gång för alla, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Lagförslaget, som röstades igenom med god majoritet den 6 juni, har diskuterats länge i Litauen. I februari uppmanade Djurens Rätt, som medlemsorganisation i Fur Free Alliance, Litauens regering att ta krafttag mot lidandet i pälsdjursindustrin. Den litauiska djurskyddsorganisationen Tušti narvai har mobiliserat medborgarna att skicka brev till politikerna i parlamentet. Totalt skickades över 15 000 brev in som stödjer förbudet mot pälsdjursuppfödning. 

Förbudet är ännu inte på plats då en tredje röstning och EU-kommissionens godkännande fortfarande krävs. I september förväntas det gå vägen för djuren, med en föreslagen avvecklingsperiod fram till januari 2027.

Det finns 44 minkfarmer och 31 chinchillafarmer kvar i Litauen idag, och tillsammans dödar de över en miljon djur per år. I Sverige finns det ett 20-tal minkfarmer med upp till 250 000 minkar. Minkar är aktiva rovdjur som tvingas leva hela sina liv i gallerburar på minkfarmer. Det har tidigare funnits chinchillafarmer i Sverige, men de lade alla ned efter att striktare djurskyddslagstiftning trädde i kraft 2014.

Sverige i EU-minoritet 

Litauen är nu ett steg närmare att gå samman med den växande listan av länder som går ifrån djurplågeriet på pälsdjursfarmer. Bara under de senaste fem åren har sju länder förbjudit pälsdjursuppfödning, Estland, Irland, Italien, Lettland, Malta, Norge och Slovakien.

Diskussioner om förbud sker också på parlamentarisk nivå i Polen och Rumänien, samt på EU-nivå efter succén med medborgarinitiativet Fur Free Europe. Sverige har inte haft sådana framgångar för minkarna ännu, men kan behöva rätta sig efter EU framöver.

 

Läs Djurens Rätts rapport om hur minkfarmerna kan förbjudas i Sverige (2021).

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli medlem
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: