Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Vego/Vego_7
25 April 2023Månadens företagsspaning

Hiss och diss till burgarkedjorna

Varje månad uppmärksammar Djurens Rätt företag som gör det bra respektive dåligt för djuren. I april är det två hamburgerkedjor som hamnar i strålkastarljuset för sina ageranden för de djur som är flest och har det sämst, kycklingarna.

Hiss

Månadens hiss går till restaurangkedjan Babas Burger som både storsatsar på sitt växtbaserade utbud och ställer högre välfärdskrav för kycklingarna. 

De har nyligen utvecklat en veganmeny som baseras på två produkter från The Vegetarian Butcher och skapat fem nya smarriga vegoburgare. 

Utöver att satsa på mer vego så jobbar de även med European Chicken Commitment (ECC). Det innebär att de ställer krav på kycklingindustrin genom att säga nej till turbokycklingar och ja till mer utevistelse. Heja Babas Burger!

Diss

Månadens diss vill vi däremot skicka till Max Burgers som både satsar på att erbjuda fler kycklingrätter till sina kunder och hamnar efter i välfärdsarbetet för djuren. De arbetar visserligen med delar av ECC men har ännu inte tagit med det viktiga kriteriet om utevistelse för kycklingar. De använder sig av ekologiska ägg som innebär att hörnorna får vara ute, varför inte jobba för att ge kycklingar samma möjlighet? 

Att stortsatsa på kyckling är inte rätt väg att gå. Istället behövs mer vego och mindre kött från alla djur. Här behöver de inkludera de som är flest och som har det allra sämst - kycklingarna. 

Djurens Rätt har länge försökt få klarhet i vad som hindrar Max Burgers att låta fler kycklingar vistas utomhus, när möjlighet finns, men utan framgång. Bättring Max Burgers!

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: