Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_7
08 August 2023

Könsbestämda ägg kan skona fem miljoner liv per år

Det årliga dödandet av omkring fem miljoner svenska tuppkycklingar kan snart komma att förpassas till historieböckerna. Linköping universitet kommer i höst presentera den svenska forskningen gällande könsbestämda ägg. Djurens Rätt uppmanar svenska politiker att skynda på utvecklingen och nyttjandet av metoden som kommer att skona miljontals individer från lidande och slakt.

För att svenskar ska äta ägg, föds hönor upp till ett liv i fångenskap i trånga djurfabriker. Hälften av de kycklingar som kläcks är dock tuppkycklingar. Då de inte kan lägga ägg anses de, enligt äggindustrin, vara en biprodukt och gasas eller mals därför ned direkt efter kläckning.

Linköpings universitet forskar på en ny metod om könsbestämning av ägg innan kläckning som är planerad att vara färdigställd hösten 2023. Den svenska metoden handlar om att könsbestämma ägg direkt från att de är lagda, men innan ett embryo har bildats.

- Användandet av könsbestämmande metoder skulle skona miljontals liv från slakt och lidande årligen. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för att ansvariga politiker ska ta sitt ansvar och skynda på användandet av den nya metoden, som utan tvekan är ett steg i rätt riktning för tuppkycklingarna, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

Att använda sig av teknik för att könsbestämma ägg är däremot inte något nytt och används redan i Tyskland och länder som Italien och Frankrike har också sedan en tid tillbaka infört förbud mot att avliva nykläckta tuppkycklingar.

För att Sverige ska vara ett föregångsland i djurskyddsfrågor så måste nya metoder anammas. Tuppkycklingarna i äggindustrin tillhör de landlevande djur som är flest och har det sämst och Djurens Rätt uppmanar därför svenska politiker och makthavare att skynda på utvecklingen och användandet av könsbestämmande metoder.

Skriv under

Stoppa massdödandet av tuppkycklingar

Djurens Rätt arbetar för att förbjuda dödandet av nykläckta tuppkycklingar och för att politiker och makthavare ska främja tidigt könsbestämande metoder.

Skriv under
Michaela Lindquist

Michaela Lindquist

Pressansvarig
Dela: