Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_22
23 April 2024

Mer än var fjärde kommun uppger att de kommer att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling

För sjätte året i rad har Djurens Rätt genomfört rankningen Djurvänlig kommun. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling.

Kommuner i Sverige är alltmer oroade över de omfattande djurskyddsproblemen inom kycklingfabrikerna. I Djurens Rätts årliga rankning av djurvänliga kommuner svarade över en fjärdedel att de kommer att använda möjligheten att fasa ut turbokycklingar i nästa upphandling, med hjälp av ett nytt kriterium som Upphandlingsmyndigheten har tagit fram. Dessutom uppgav 17 procent av de svarande kommunerna att de har minskat serveringen av kycklingkött, vilket överstiger siffrorna från föregående år. Djurens Rätt ser stor potential för det nya kriteriet att bidra till förbättrad djurvälfärd och välkomnar det växande engagemanget från kommunernas sida i sådana initiativ.  

– Efter de senaste årens avslöjanden om systematiskt lidande i alla produktionsled i kycklingfabrikerna är det väldigt glädjande att kommunerna nu sätter ner foten. Det sänder en tydlig signal till både industrin och politiker nationellt om att turbokycklingarna behöver fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Liknande föregående år har nästan 70 procent av de svarande kommunerna infört åtgärder som leder till en minskning av köttkonsumtionen och en ökning av utbudet av vegetariska alternativ. Att öka antalet vegetariska dagar, då varken kött eller fisk serveras, är en populär åtgärd. Ungefär 20 procent har nu flera vegetariska dagar varje vecka, vilket visar på en ökning från cirka 15 procent som rapporterades förra året. 

Enligt Djurens Rätts rankning har det också skett en tydlig ökning av andelen svenska kommuner som konsekvent erbjuder veganska alternativ till barn och elever som efterfrågar det. Denna ökning tillskrivs till stor del de nya rekommendationerna från branschföreningen Kost & Näring – som föreslår att vegansk mat bör erbjudas som ett standardalternativ till alla som önskar det. Dessutom har över en femtedel av de deltagande kommunerna ökat andelen helt växtbaserade rätter på sina ordinarie menyer.  

Detta är viktiga beslut som kommer att rädda många liv, samtidigt som det bidrar till arbetet för att fasa ut turbokycklingar. Djurens Rätts ihärdiga arbete för att främja antagandet av European Chicken Commitment (ECC) har, med andra ord, gett resultat – och viktiga delar av ECC nu har införts i Upphandlingsmyndighetens nya kriterier.  

Om Djurvänlig kommun 

Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun är baserad på en enkätundersökning om de djurvänliga val som Sveriges kommuner har implementerat. Alla kommuner får chansen att svara och visa på de val som har gjorts gällande kommunala verksamheter och inköp, med ett stort fokus på den mat som serveras i skolor och förskolor. Satsningar på växtbaserad mat och höga djurskyddskrav vid upphandling och inköp av animaliska produkter väger tyngst, vilket resulterar i högre placering på listan. Årets undersökning genomfördes mellan november 2023 och mars 2024, och 66 procent av Sveriges kommuner svarade på hela eller större delen av undersökningen. 

Ta del av hela rankingen
Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för att de plågsamma djurfabrikerna ska monteras ned. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: