Djurens Rätt
04 December 2013

Nya avslöjanden om missförhållanden för svenska grisar

SVT Nyheter skriver idag om det nya avslöjandet från Djurrättsalliansen. Filmerna visar bland annat upp döda grisar i samma boxar som levande, avbitna svansar, brist på strö och halv på golv som iställer är fyllda med avföring m.m.

Bilderna på hur en gris tuggar på en avhuggen grisklöv har upprört branschorganisationen Sveriges Grisföretagare. Ordföranden Ingemar Olsson säger dock till SVT att han "...har förståelse för att flera bilder kan se obehagliga ut för någon som inte har sett grisproduktion." Men han anser att det kan finnas förklaringar och att bilderna inte bevisar generella missförhållanden.

Senast 2009 så prersenterade Djurrättsalliansen liknande bilder. De hade då olovligen besökt omkring hundra svenska gårdar under ca två års tid. Skandalen blev ett faktum och ledde bland annat till att Lars Hultström som då ägde en av gårdarna avgick som ordförande i Swedish Meats. Ingen av grisföretagarna dömdes dock för något brott.

I år har ca 15 gårdar besökts under oktober och november månad för att dokumentera förhållandena på gårdarna och förändringen för djuren verkar lysa med sin frånvaro. På kampanjsajten www.ettlivsomgris.se kan du se både det gamla och det nya materialet. Vi vill dock varna för starka bilder.

Flera olika tidningar och tv/radiokanaler har plockat upp nyheten i dagarna. Här finns ett urval av dessa.

Här skriver SVT Nyheter idag om det nya avslöjandet
Här uttalar länsveterinär sig om bilderna i SVT
Här visas bilderna visas i Rapport 19:30 
Inslag i Ekot, Sveriges Radio

Vad tycker Djurens Rätt?

Djurens Rätt välkomnar det ljus som sprids över grisarnas förhållande i livsmedelsindustrin. Vi arbetar just nu med en rapport om grisarnas situation i Sverige som  kommer att släppas under våren 2014. På vår webb kan du läsa mer om grisar i livsmedelsindustrin.

Bilden av hur kött hamnar på våra tallrikar är minst sagt ofta förskönande. Tidigare i år anmälde Djurens Rätt Scan för vilseledande marknadsföring. Det  var i reklamen "Så här gör du bacon från grunden" som vi fick se en gris glatt promenerande till slakt från en närliggande bondgård.

Detta kan du göra

Tänk på grisarna - välj vego i jul! Den största insatsen som du som enskild konsument kan göra är att välja bort animaliska livsmedel från tallriken.  Besök gärna vår sida www.vegokoll.se för inspiration. Här kan du exempelvis hitta en lista över årets alla djurvänliga julbord.

Beställ ett gratis vegetariskt startpaket! Sms:a "VEGO" till 72 120 eller beställ här på vår webb.

Här hittar du fler tips på vad du kan göra för djuren!

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: