Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_6
22 September 2023

Sista pälsdjursfarmen i Litauen stänger 2027 – räddar minst en miljon liv

Ett lagförslag om att förbjuda pälsdjursfarmer har precis gått igenom den tredje och sista framgångsrika röstningen i Litauens parlament. Beslutet kan skona en miljon liv per år, men förväntas träda i kraft först 2027. Djurens Rätt har skickat en skrivelse till Litauens president om att skyndsamt skriva under lagförslaget.

– Det är väldigt viktigt att politiker i Litauen nu tagit det här steget. Pälsindustrin måste förpassas till historieböckerna en gång för alla, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Lagförslaget, som röstades igenom med god majoritet den 21 september, har diskuterats länge i Litauen. Djurens Rätt, som medlemsorganisation i Fur Free Alliance, har varit med och uppmanat Litauens regering att ta krafttag mot lidandet i pälsdjursindustrin. Nu har även presidenten fått en skrivelse av Djurens Rätt, om vikten av lagstiftningen och behovet av att förbudet införs skyndsamt. Presidenten har tio dagar på sig att skriva under lagförslaget för att det ska bli verklighet.

Räddar minst en miljon liv per år

Det finns idag över 40 minkfarmer och 30 chinchillafarmer kvar i Litauen, och tillsammans dödar de över en miljon djur per år. Det är mer än fyra gånger så stor industri som i Sverige.

– Djurens Rätt arbetar för att fler länder ska ta efter Litauens förbud, inklusive Sverige. Ett förbud behövs i kombination med det avvecklingsstöd den svenska regeringen nu föreslagit, avslutar Camilla Bergvall.

Föreslagen avvecklingsperiod i Litauen är fram till januari 2027, vilket kan göra att Sverige hinner avveckla de sista minkfarmerna före Litauen.

Litauen ser ändå ut att bli det 20:e landet med någon typ av förbud mot pälsdjursuppfödning i Europa. Diskussioner om förbud sker också på parlamentarisk nivå i Polen och Rumänien, samt på EU-nivå efter succén med medborgarinitiativet Fur Free Europe. 

Om fler medlemsstater inför restriktioner mot pälsdjursuppfödning kan det finnas en större chans att EU inför ett heltäckande förbud. Besluten i länder som Litauen och Sverige kan därmed påverka ännu fler djurs liv än vad lagstiftningen täcker

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: