Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_12
26 June 2023

Starkt stöd för Fur Free Europe i ministerrådet

Under måndagen den 26 juni träffades EU:s ministrar med ansvar för jordbruksfrågor. Inför mötet hade Nederländerna, Tyskland och Österrike lagt in en punkt på dagordningen där länderna pekar på behovet av ett förbud mot pälsdjursuppfödning och där de hämtade stöd från Fur Free Europe, ett medborgarinitiativ som Djurens Rätt drivit. Inför mötet hade sju länder uttryckt sitt stöd för förslaget. Under ministerrådets sammanträde uttryckte hela 16 länder sitt stöd för ett förbud mot pälsdjursuppfödning.

Det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe avslutades 1 mars 2023, mer än två månader tidigare än planerat. På mindre än tio månader har fler än 1,5 miljoner validerade underskrifter kommit in till stöd för ett EU-förbud mot pälsdjursuppfödning, samt handel med pälsprodukter. Djurens Rätt har drivit initiativet i Sverige och har samlat in drygt 100 000 av underskrifterna. I samband med att detta initiativ har godkänts så har ett starkt stöd nu uttryckts i ministerrådet

Härnäst kommer även EU-kommissionen att uttala sig om förslaget och senare även Europaparlamentet. Men dagens starka uttalanden i ministerrådet är en mycket stark signal om vad merparten av EU:s medlemsländerna anser vara viktigt. 

Det är oerhört glädjande att majoriteten av EU:s medlemsländer ställer sig bakom ett förbud mot pälsdjursuppfödning. Det bådar gott inför kommande besked från kommissionen, men mycket återstår innan det blir verklighet. Vi förväntar oss att den nya EU-lagstiftningen innebär en slutpunkt för det här djurplågeriet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det är många länder som redan har eller på något sätt håller på att avveckla pälsdjursfarmning. Litauen är det senaste landet att avisera ett nationellt förbud. Hela 20 europeiska länder har redan infört eller har på gång någon form av förbud mot pälsdjursfarmning. Sverige är inte ett av dessa.

Stöd oss

Stöd arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli medlem
Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

Samhällspolitisk chef
Dela: