Djurens Rätt
01 November 2021

Sveriges vegovänligaste butik utsedd

De senaste åren har det skett en ökning i försäljning av vegoprodukter, rekordstora investeringar i växtbaserade innovationer och en rejäl utökning av veganska produktnyheter, samtidigt som vi sett en minskning av köttkonsumtionen. Oavsett om det handlar om folkhälsa, minskad klimatpåverkan eller djuretik är det allt fler som väljer allt mer veganskt på tallriken.

Många livsmedelskedjor har anpassat sitt utbud för att möta den ökade efterfrågan på veganska produkter, men hittills har ingen jämförande sammanställning genomförts för att visa hur sortimentet ser ut hos de olika butikerna. Det är anledningen till att Djurens Rätt nu gjort en stor undersökning för att presentera databaserad rankning av Sveriges största livsmedelskedjor där kvaliteten på livsmedelskedjornas veganska sortiment mäts och jämförs.

– Djurens Rätt vill med denna rankning både informera intresserade konsumenter och vägleda företag i utvecklingen av deras växtbaserade sortiment. Att välja vego är enklare än någonsin tidigare och allt fler får upp ögonen för alla fördelar med en växtbaserad kost, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Den livsmedelskedja som står som vinnare av utmärkelsen “Sveriges vegovänligaste butik” 2021 är City Gross som blev rankad högst med hela 137 poäng. På andraplats kom ICA (118 poäng) och på tredjeplats kom livsmedelskedjan Coop (109 poäng).

– Vinnaren av Sveriges vegovänligaste butik gör det enkelt för sina kunder att välja vego. City Gross toppar rankningen 2021 med sitt stora och breda vegoutbud runt om i Sverige. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta arbete för ett ännu grönare sortiment!, avslutar Camilla Bergvall.

Klicka här för att se rankingen i sin helhet

Emma Bäckström

Emma Bäckström

Kampanjkoordinator
Dela: