Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_hemsk_1
Avvecklar pälsindustrin

Pälsfri handel

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. En stor del av pälsen som importeras till Sverige kommer från djurhållning som inte är laglig här. Det behöver inte se ut så. Djurens Rätt arbetar för att avveckla pälsindustrin och handeln med päls.

Avveckla pälsindustrin

Problemen med pälshandeln

Djuren i pälsindustrin föds upp, lever i några månader och slaktas sedan, endast för sin päls. Resten av kroppen tas sällan till vara. Det är en hemsk bransch för att tillfredsställa efterfrågan på lyxvaror och detaljer till kläder, där miljontals djur får sätta livet till. Pälsen som importeras till Sverige kommer ofta från djurhållning som inte är laglig här.

djurensratt-se/fokusområden/palsindustri/48910169928_cffc39a5bd_o

Global miljardindustri

Kappor, kragar, väskor, mössor och inredningsdetaljer – handeln med päls är en global miljardindustri. Den europeiska pälsfarmningen står för omkring hälften av all pälsfarmning i världen, där Sveriges minkfarmer är en del av det.

De vanligaste djuren på pälsfarmer är mink, räv, chinchilla och mårdhund, vilket i princip fortfarande är vilda djur. 

En mink i bur i Europa.

95% föds upp på farmer

Ungefär 95 procent av all päls är från djur som fötts upp på farmer och resten från djur som jagats i det vilda.(1) Från Europa har försäljningen minskat drastiskt efter pandemin, men under en enda auktion, hösten 2022, såldes pälsar från över fyra miljoner individer.(2)

djurensratt-se/fokusområden/palsindustri/48910149053_78e2f7cee5_o

Importerad päls

Pälsen som importeras till Sverige kommer ofta från djurhållning som inte är laglig här. Framförallt från rävar (rödräv och fjällräv), samt mårdhundar, som dödats och gjorts om till pälskragar och bollar på mössor. Mårdhundar har aldrig fötts upp för päls i Sverige, men föds fortfarande upp i Finland och i stora antal i Asien. De räknas idag som en invasiv främmande art i Sverige och får därför inte längre hållas i någon typ av fångenskap.(4)  

Det kan anses vara hyckleri att bidra till dålig djurhållning i andra länder, genom import, som inte är tillåten av djurskydds- och naturvårdsskäl här. Det är därför av stor vikt att handel med päls förbjuds inom EU, som arbetas för genom medborgarinitiativet Fur Free Europe.

  1. Fur Free Alliance. Hemsida: https://www.furfreealliance.com/fur-farming/ Sidan besökt 2023-12-13.
  2. Saga Furs. Hemsida: https://www.sagafurs.com/sv/bolaget/nyheter/saga-furs-septemberauktion-2023-rapporter-och-borsmeddelanden/ Sidan besökt 2023-12-13.
  3. Respect for Animals (2015) ‘A Case Against Fur Factory Farming – A Scientific Review of Animal Welfare Standards and ‘WelFur’.
  4. Naturvårdsverket (2019) Vägledning om invasiva främmande djur.
Stöd oss

Hjälp oss att stoppa pälsindustrin!

Djurens Rätt arbetar för en avveckling av pälsindustrin både i Sverige och globalt. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_1
Avvecklar pälsindustrin

Pälsfria listan

Djurens Rätt är medlemmar i Fur Free Alliance (FFA) som är en internationell sammanslutning av över 50 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över. Inom FFA finns ett särskilt program framtaget för en pälsfri handel, Fur Free Retailer Program.

Programmet syftar till att ge konsumenterna information om vilka butikskedjor som sagt nej päls. De företag som vill stå med på listan måste skriva under en överenskommelse där de intygar att de inte säljer eller kommer att sälja pälsplagg eller andra kläder med pälsdetaljer i någon av sina butiker. Butikskedjor som finns i flera länder signerar avtalet i det land där företaget har sitt huvudkontor.

Målet är att göra handeln pälsfri och på sikt avveckla all typ av pälsdjursfarmning.

De företag som ansluter sig till Pälsfria listan, Fur Free Retailer Program, kommer vi att rekommendera till de konsumenter som vänder sig till oss. Vill ditt företag bli pälsfritt och vara med på Pälsfria listan, kontakta oss på konsument@djurensratt.se.