Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Hönor/hönor_hemsk_10
08 November 2023

20 % av Sveriges hönor massavlivade efter nytt salmonellautbrott

Över 1 miljon hönor har massavlivats till följd av att Sveriges största äggfabrik inte kunnat sanera från de salmonellabakterier som tog sig in till hönsen för ett år sedan. Det innebär att 20 % av Sveriges hönor nu har avlivats. Djurens Rätt är starkt kritiska till detta återkommande problem och menar att djurfabrikerna behöver monteras ned.

I december 2022 hittades salmonella i ägg från Sveriges största äggfabrik CA Cedergren som ligger i Mönsterås. Sedan dess har otaliga utbrott rapporterats om och hönor har massavlivats vid flera tillfällen. Djurens Rätt skickade en skrivelse till regeringen i augusti 2023 med krav om åtgärder, men ingenting har hänt. Nu har Jordbruksverket gett upp möjligheten att sanera Sveriges största äggfabrik när hönor fortfarande finns i närområdet. Äggfabriken hade anläggningar med totalt 1 182 500 stycken hönor utspridda över ett litet område som inte är mycket mer än en halv kvadratkilometer. Nu ska alla hönor ha gasats ihjäl i stallarna och destruerats, det vill säga att kropparna förstörs då de inte får användas för livsmedel. 

– Det är ett sådant slöseri med såväl resurser och liv. Hönorna blir inte sjuka av salmonella och det är inte deras fel att de trängs i varandras avföring och att bakterier frodas. Den här återkommande smittspridningen som leder till massavlivningar visar tydligt att djurfabriker är ohållbara och att de behöver monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

CA Cedergren kommer att få visst statligt stöd för de massavlivningar som skett, och riskerar att vilja starta upp igen. Samtidigt har regeringen inte infört några förebyggande åtgärder mot salmonella eller andra smittrisker.

– Regeringen behöver agera nu, det är kostsamt både i liv och pengar att hålla de storskaliga djurfabrikerna under armarna. Att tränga ihop så här många djur på en så liten yta borde inte vara tillåtet, varken ur djurskydds- eller smittskyddssynpunkt, avslutar Camilla Bergvall.

Läs mer om Djurens Rätts syn på smittrisker i djurfabriker och vad politiker behöver göra åt det. 

Läs också:

Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen blir verklighet. 

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: