Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_8
03 July 2023

Färjebolaget Finnlines säger nej till turbokycklingar

Finnlines, som dagligen trafikerar sträckor mellan Sverige, Tyskland och Åland, meddelade nyligen att de väljer att ställa högre krav för kycklingarna genom att arbeta med European Chicken Commitment (ECC). Därmed blir det finska rederiet, med 10 passagerarfartyg och 13 fraktfartyg, det första färjebolaget i Sverige och i Finland som säger nej till användningen av turbokycklingar och ja till att fler kycklingar får vistas utomhus.

Finnlines söker hela tiden efter sätt att ytterligare förbättra vårt arbete och säkerställa att våra målsättningar inom ramen för Agenda 2030 uppfylls. Djurvälfärd har en självklar del i det arbetet. Genom att sätta mätbara kriterier för kycklingarnas välfärd och bidra till att burarna fasas ut ur äggindustrin ser vi till att skapa en mer hållbar produktion tillsammans med våra leverantörer, säger Marco Palmu, direktör för Finnlines passagerartrafik.

Tidigare i år fattade bland annat tågbolaget SJ samma viktiga beslut för kycklingarna. Sammanlagt har fler än 55 svenska företag valt att inkorporera djurvälfärd i sitt hållbarhetsarbete, och blickar vi ut i Europa ser vi att över 350 företag har valt att arbeta enligt ECC:s kriterier.

Det är glädjande att Finnlines väljer att ansluta sig till den allt växande grupp av företag som förstår att hållbarhetsarbete även måste inkludera djuren. Beslutet går i linje med rekommendationer från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och är egentligen det minsta som företag kan göra för att stärka sitt djurvälfärdsarbete. Vi förväntar oss fler ställningstaganden för kycklingarna i kölvattnet av Finnlines beslut, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

Om European Chicken Commitment

ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, att inte använda sig av turbokycklingar, att sittpinnar ska finnas i stallarna och att skonsammare slaktmetoder används. Företag ska ha uppfyllt kriterierna senast 2026.

Nyfiken på andra företag som fattat djurvänliga beslut? Se vår sida Kycklingläget.
Nyfiken på hur andra reseföretag arbetar med djurvälfärd? Läs Djurens Rätts semesterguide!

Stöd oss

Stöd oss i arbetet för djuren

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta att sätta press på företag att göra det bättre för djuren. Vi behöver ditt stöd!

Bli medlem
Amelia Printz

Amelia Printz

Specialist företagsrelationer
Dela: