Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_1
09 February 2024

Framgång: Antalet djur i svenska djurfabriker minskar

Ny statistik från Jordbruksverket visar att antalet kycklingar och grisar som slaktas minskat under 2023. Det gör året till det år med lägst antal djur i djurfabriker sedan 2019, en minskning med nästan 2 % eller 2,5 miljoner djur sedan 2020. Djurens Rätts arbete för att montera ned djurfabrikerna fortsätter.

Statistiken från Jordbruksverket visar på den lägsta slaktsiffran för kycklingar i Sverige sedan 2019. För första gången på flera år är det färre än 110 miljoner kycklingar som fått sätta livet till i svenska djurfabriker. Även för grisar har slakten inte varit så låg sedan innan pandemin. Totalt har ungefär 2,5 miljoner färre djur utnyttjats i svenska djurfabriker år 2023, jämfört med 2020.

− Det går långsamt, men det går åt rätt håll! Det här visar att Djurens Rätts ihärdiga arbete för att montera ned djurfabrikerna gör skillnad, och hur viktigt det är att stå upp för de djur som är flest och har det sämst, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Under 2023 uppdagades fler skandaler i media på kycklingslakterier, allvarliga brister på Kronfågels kläckeri och om Aviagen SweChicks svältande föräldrar till turbokycklingar, som verkar ha gett effekt. Inför slutet på 2023 var prognosen sämre för kycklingarna, men slakten minskade ovanligt mycket de sista månaderna efter all mediauppståndelse och påverkansarbetet från Djurens Rätt. Kritiken mot industrin under hösten har skett i kombination med höga foderpriser och minskad efterfrågan på svenskt kycklingkött från turbokycklingar.

Statistiken för antal djur i djurfabriker är en beräkning gjord av Djurens Rätt utifrån Jordbruksverkets statistik om animalieproduktion 2023 och lantbrukets djur i juni 2023. Djurens Rätt fortsätter att bevaka statistiken och kommer att analysera hur många djur som konsumerades under samma period, för att säkerställa att importen av kött inte ökat när antalet djur i Sverige minskat.

Om de djur som äts i Sverige
Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för att de plågsamma djurfabrikerna ska monteras ned. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem idag
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: