Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_6
15 December 2023

Götaplatsgruppen tar mer ansvar för kycklingarna

Den Göteborgsbaserade restauranggruppen Götaplatsgruppen har i dagarna påbörjat arbetet med European Chicken Commitment (ECC), och ställer därmed högre krav för kycklingarnas välfärd. Arbetet innebär bland annat att Götaplatsgruppen kommer att säga nej till turbokycklingar och ja till mer plats och utevistelse för kycklingarna.

I Götaplatsgruppen ingår flera välkända restauranger, däribland Tavolo, Toso och SK Mat & Människor som alla nu kommer att jobba för en mer hållbar djurhållning. Djurens Rätt ser positivt på att fler aktörer steppar upp arbetet för djuren och hoppas att fler restauranggrupper ska ta ställning för kycklingarna. Det är nu fler än 60 företag med verksamhet i Sverige som efter dialog med Djurens Rätt påbörjat arbetat med ECC.  

– Kycklingfabrikerna är ohållbara och den senaste tidens skandaler som uppmärksammats i både SVT och TV4 bekräftar det som Djurens Rätt sagt och arbetat för under flera år. Det är positivt att Götaplatsgruppen nu valt att påbörja arbetet med ECC eftersom det är ett viktigt första steg i arbetet för djuren. Vi tror och hoppas att fler företag snart kommer följa i samma spår, säger Nathalie Söderström, chef för företagsrelationer hos Djurens Rätt. 

Vill du veta vilka företag som tar mer ansvar för kycklingarna? Besök Kycklingläget för att se vilka som arbetar med ECC.

Om European Chicken Commitment

ECC är en serie välfärdskriterier för företag att ta med i sitt hållbarhetsarbete som bland annat innebär mindre trängsel, krav på utevistelse samt att säga nej till turbokycklingar. Kriterierna i ECC är framtagna av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Samtliga baseras på den allra senaste forskningen om djurvälfärd och ska vara uppfyllda till år 2026. För att läsa mer om ECC och vad kriterierna innebär, klicka här

Stöd oss

Stöd arbetet för djuren!

Genom dialog och samarbeten med företag gör Djurens Rätt skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet.

Bli medlem
Viktor Hägg

Viktor Hägg

Specialist Företagsrelationer
Dela: