Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_4
05 July 2023

Positiv nyhet: Danmark tar på sig ledartröjan i utfasningen av turbokycklingar

Efter en bred politisk överenskommelse mellan regeringen och övriga partier står det klart att Danmark både kommer fasa ut statlig upphandling av turbokycklingar samt verka för en utfasning på EU-nivå. Denna glädjande nyhet är det första delavtalet i ett ännu okänt övergripande djurskyddspaket.

Att fasa ut turbokycklingar är ett banbrytande steg som kommer att förbättra välfärden för Danmarks kycklingar avsevärt. Uppfödningen av turbokycklingar kan inte ses som något annat än ett systematiskt djurplågeri då rasen avlats fram till att växa så fort att de är dömda till ett liv av lidande. 

Djurens Rätt och organisationer runt om i Europa har under många år arbetat hårt för att turbokycklingarna ska ersättas med mer långsamväxande och hälsosamma raser. Innan årsskiftet presenterar EU-kommissionen sina förslag på EU:s nya djurskyddslagstiftning, och att Danmark nu uttalat sitt stöd för att fasa ut denna plågsamma verksamhet är både vältajmat och hoppfullt.

Det här är otroligt inspirerande, stort grattis till vår systerorganisation Dyrenes Beskyttelse som länge arbetat för detta! Danmark har stora djurskyddsproblem likt pälsdjursfarmning och fixering av suggor men ligger steget före när det gäller både utfasning av hönor i burar och nu även utfasning av turbokycklingar. Jag hoppas att detta banar väg för fler länder att ta ställning, inte minst Sverige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Den presenterade överenskommelsen kretsar kring fyra viktiga punkter:

  • - Inrätta en arbetsgrupp som ska belysa djurskyddsutmaningar i samband med kycklingproduktionen i Danmark
  • - Fasa ut produktionen av turbokycklingar på EU-nivå
  • - Främja efterfrågan på långsamväxande kycklingar med hjälp av den statliga djurskyddsmärkningen
  • - Fasa ut upphandling av turbokycklingar nationellt

Arbetsgruppen som ska inrättas kommer att utarbeta en rapport om djurskyddsnormerna inom dansk kycklingproduktion. I denna rapport kommer även förhållandena för föräldradjur att inkluderas, något som annars ofta förbises. Att turbokycklingar avlats till att växa från 40 gram till två kilo på drygt en månad innebär att de föräldradjur som ska producera nya turbokycklingar svälts för att växa långsammare.

Läs också:
Läs om när Europaparlamentets utskott PETI tog upp frågan om turbokycklingar.
Läs om när landsbygdsministern ställdes till svars för turbokycklingarnas situation.
Läs Djurens Rätts politiska prioriteringar.

Stöd oss

Stöd vårt arbete för kycklingarna!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: