Djurens Rätt
djurensratt-se/aktuellt/event/Lidl_protest_2024-09-19_Alexander_Uddén
25 September 2024

Protest vid Lidls huvudkontor: Sluta med turbokycklingar

Förra veckan protesterade Djurens Rätt utanför Lidls huvudkontor i Stockholm. Protesten syftade till att uppmärksamma Lidls ovilja att säga nej till turbokycklingar, trots flera försök att initiera samtal om just detta. 

Den 19 augusti anordnade Djurens Rätt ännu en protest där organisationen uppmanade Lidl, med sina över 12 000 butiker runt om i Europa, att säga nej till att köpa in turbokycklingar. Lidl uppmanas att anta European Chicken Committment (ECC) som består av ett antal välfärdskriterier för företag att använda vid inköp av kyckling. 

Det är oacceptabelt att ett så stort företag som Lidl väljer att blunda för dessa viktiga frågor, säger Coral Ricote Lajusticia, kampanjchef hos Djurens Rätt.  

Under protesten pratade Djurens Rätt med Lidls kunder utanför butiken som ligger i anslutning till huvudkontoret, men ingen från Lidls egen personal ville ta diskussionen om turbokycklingarna. 

Lidl säger sig vilja ha en lösningsorienterad dialog och att djurvälfärd är viktigt för dem, men de vägrar samtidigt föra samtal med oss. Det går helt enkelt inte ihop, säger Coral Ricote Lajusticia. 

Djurens Rätt har sett ett stort engagemang från över 28 600 personer som har skrivit under namninsamlingen och uppmanat Lidl att ta mer ansvar för djuren. Att turbokycklingarna tvingas växa så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid, kan inte längre ignoreras. 

Det är dags för Lidl att ta mer ansvar för kycklingarna och följa efter alla de andra företagen som redan påbörjat arbetet med ECC. Vi vill ha ett möte med Lidl, och vi kommer att fortsätta att ställa krav tills vi ser verklig förändring , avslutar Coral Ricote Lajusticia.  

Om European Chicken Commitment 

ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, att inte använda sig av turbokycklingar, samt att skonsammare slaktmetoder ska användas. Kriterierna ska vara uppfyllda till år 2026.   

 

Foto: Alexander Uddén 

Skriv under namninsamlingen

Lidl – sluta med turbokycklingar!

Uppmana Lidl att säga nej till turbokycklingar och ja till bättre djurvälfärd. 

Skriv under
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: