Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_2
10 April 2024

Stureplansgruppen ställer högre krav för kycklingarna

Ännu en hotell- och restauranggrupp har tagit ett kliv framåt i arbetet för djuren. Denna gång är det Stureplansgruppen som i dagarna publicerat en policy för European Chicken Commitment (ECC). Det innebär att Stureplansgruppen kommer att ställa om sina inköp och bland annat fasa ut turbokycklingar och se till att fler kycklingar får vistas utomhus. 

- Som en stor aktör inom besöksnäringen ser Stureplansgruppen frågan om djurvälfärd som en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, skriver Stureplansgruppen på sin hemsida om beslutet.   

Stureplansgruppen är en av Sveriges största aktörer inom besöksnäringen med flera kända krogar i sin portfölj, däribland Berns, Ekstedt och L’Avventura. Totalt ingår i dagsläget 27 restauranger, 17 barer, 11 nattklubbar, 5 hotell samt flertalet konferenslokaler i Stureplansgruppen. Beslutet kommer att påverka många djur och Djurens Rätt ser positivt på att ännu en stor aktör inom hotell- och restaurangsektorn tar mer ansvar för kycklingarnas välfärd.  

- Att dagens kycklingfabriker är ohållbara känner alla till vid det här laget och genom att företag ställer högre krav kan vi få till en nödvändig förändring för kycklingarna. Djurens Rätt ser positivt på att ännu ett stort företag väljer att ta mer ansvar för djuren och hoppas att fler ska följa i Stureplansgruppens spår, säger Nathalie Söderström, chef för företagsrelationer hos Djurens Rätt. 

Några få aktörer inom denna sektor har dessvärre valt att inte ta något ansvar i frågan, däribland Brasseriegruppen och Radisson Hotels. Djurens Rätt hoppas att även dessa ska vilja göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst - kycklingarna. 

Vill du se vilka företag som tar mer ansvar för kycklingarna genom att arbeta med ECC? Kolla Kycklingläget

Om European Chicken Commitment 

ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, att inte använda sig av turbokycklingar, att sittpinnar ska finnas i stallarna samt att skonsammare slaktmetoder ska användas. För att läsa mer om ECC, klicka här.

Stöd oss

Stöd arbetet för djuren!

Genom dialog och samarbeten med företag gör Djurens Rätt skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet. 

Bli medlem
Viktor Hägg

Viktor Hägg

Specialist Företagsrelationer
Dela: