Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/politisk_paverkan/politik_3
22 January 2024

22 629 personer kräver att regeringen höjer djurskyddet under 2024

Inför julen startade Djurens Rätt en namninsamling med en uppmaning till regeringen om att stärka svenskt djurskydd under 2024. Flera viktiga djurskyddsfrågor är bara några beslut bort från att ge miljontals djur ett drägligare liv och idag har kraven, som undertecknats av fler än 20 000 personer, överlämnats till regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen.

Opinionen är stark för ett bättre djurskydd, men på många områden halkar Sverige efter andra länder i utvecklingen. Det är hög tid att få slut på plågsam bedövning vid slakt, att sluta hålla hönor och minkar i trånga burar och dags att lägga mer resurser på djurfri forskning. 

– Nu när EU-kommissionen sviker sina löften kan Sverige inte invänta lagstiftning från EU-håll. Det bästa regeringen kan göra för att stärka djurskyddet är att kavla upp ärmarna och statuera gott exempel, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Åtgärder som uppropet kräver av regeringen:

  • Påbörja utfasningen av plågsamma bedövningsmetoder vid slakt, som koldioxidbedövning av grisar och fiskar samt elbadsbedövning för fåglar  

  • Ta fram handlingsplaner för övergången till djurfri forskning  

  • Säkra Sveriges 3R-center med en finansiering på minst 15 miljoner  

  • Börja betala ut medel för avveckling av minkindustrin  

  • Förbjud burhållning av hönor 

Sedan regeringen tillträdde 2022 har Djurens Rätt fått ställa om till att lägga mer tid på att förhindra försämringar och mindre tid på att arbeta för förbättringar. Höstens besked om framtiden för svensk minkfarmning var historiskt och efterlängtat, men hittills har besvikelserna varit fler. En utredning om konkurrenskraft tillsattes snabbt efter valet och pekar bland annat ut beteskravet som något som skulle kunna utgöra en börda för svenska livsmedelsproducenter. Vidare har man dragit undan mattan för Sveriges 3R-center, som arbetar med att ersätta, minska och förfina djurförsök, genom att strypa deras öronmärkta finansiering, tacklat skandaler i kycklingindustrins alla led utan att presentera åtgärder, samt lagt fram en handlingsplan för klimatet som inte adresserar köttkonsumtionen.  Men nu finns chansen att styra om. 

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som ställt sig på djurens sida genom vårt upprop till regeringen! År 2024 kan bli året då miljoner djurs liv förbättras genom relativt enkla politiska beslut. Jag hoppas verkligen att regeringen tar den chansen, avslutar Camilla Bergvall. 

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: