Djurens Rätt
05 October 2021

Fortsatta brister på Kronfågels slakteri - skållar levande kycklingar

Livsmedelsverket besöker Kronfågels slakteri i Valla oftare med tanke på de stora brister företaget haft. Kontrollrapporter från september tyder på att bristerna inte åtgärdats, vilket innebär att kycklingar har fortsatt att skållas levande. Skrämmande menar Foodmonitor, som var först med att rapportera om uppgifterna. Mycket tyder på att Kronfågel AB inte klarar av att följa djurskyddslagstiftningen, och skulle behöva fler påföljder.

– Jag är mycket upprörd över att höra om fortsatta brister i djurskyddet, som nu pågått i nästan ett år hos Kronfågel, utan att myndigheterna har kunnat stoppa slakten. Problemen på Kronfågel tyder på inbyggda systemfel, som har mer med den fabriksartade hanteringen av levande individer än på att enskilda människor gör fel. I väntan på åtgärder mot företaget måste vi andra sluta att äta kycklingar och välja vego, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det här har hänt

I november 2020 upptäckte Länsstyrelsen allvarliga djurskyddsbrister vid en kontroll av Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Nästan ett år senare fortsatte Kronfågel att bryta mot djurskyddslagstiftningen.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: