Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Hönor/hona_hemsk_frigaende
13 October 2023

Tusentals skadade hönor – unik inblick i äggfabrikerna på Äggets dag

Under 2022 skickades minst 11 721 hönor till slakt på Håkantorp slakteri med skador i hud och muskler, som kan kopplas till ovarsam hantering. Djurens Rätt lyfter det här i samband med äggets dag och menar att den fabriksartade hanteringen är problemet samt att äggkonsumtionen måste minska.

– Veterinärernas rapporter är fruktansvärd läsning och jag kan inte föreställa mig vilket lidande hönorna tvingats uppleva. Äggfabrikerna misslyckas återkommande med att behandla hönor som kännande individer, trots att djurskyddslagen kräver det, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det skandalomsusade slakteriet Håkantorp slaktar hönor med den kritiserade metoden elbadsbedövning och halsstick. Slakteriet är ekologiskt certifierat och många av hönorna har haft tillgång till mer utrymme och utevistelse. Trots det är det ingen vacker syn när officiella veterinärer obducerar hönornas kroppar för att se till att köttet är säkert för livsmedel. 

Hönorna i äggfabrikerna är avlade för att producera så mycket ägg som möjligt, vilket sliter ut deras kroppar. Därför skickas de ofta till slakt redan vid den låga åldern 1,5 år. Under infångning och transport finns det en stor risk att deras svaga kroppar skadas av ovarsam hantering. De bärs ofta i benen, många gånger flera i samma hand, och slängs ner i trånga transportlådor. Hanteringen sker skyndsamt eftersom tid är pengar i äggfabrikerna.

– Det går inte att göra annat än att rekommendera konsumenter att välja bort ägg. För att säkerställa ett starkt djurskydd måste antalet hönor i äggfabrikerna minska avsevärt, annars kommer den här industriella hanteringen på löpande band att fortsätta, avslutar Camilla Bergvall.

Utifrån de åtta rapporter Djurens Rätt kunnat ta del av från Livsmedelsverkets veterinärer har totalt minst 11 721 individer påträffats med skador på Håkanstorp slakteri under 2022. Vid ett tillfälle hade 65 % av hönorna kraftig underhudsinflammation som kan ha inträffat vid den ovarsamma lastningen av hönor inför transport till slakteriet. 

Vid köttbesiktning av fåglar från den 22 september 2022 upptäcktes av officiell veterinär att 2723st höns har Hud-/underhudinflammation av äldre karaktär som troligtvis har hänt hemma på gården, ut av 4169 total antal tillförda och det blir 65%. Länsstyrelsen informeras per rutin om händelserna som bedöms ha inträffat vid lastning av fåglarna hemma på gården.” - Livsmedelsverket till Länsstyrelsen i Kalmar

Minst sex miljoner svenska hönor dödas per år vid 1,5 års ålder, när de inte längre anses lönsamma för äggfabrikerna. Motsvarande antal tuppkycklingar dödas varje år.

Tidigare om Håkantorp slakteri

Hönor bryter benen i svenska transporter. 
1825 hönor med allvarliga sårskador upptäckta på slakteri.

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för hönorna!

Djurens Rätt gör skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss att rädda fler liv och göra större skillnad genom att bli månadsgivare.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: