Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_glad_10
04 January 2024

Destination Gotland upphör med turbokycklingar genom ECC

Nyligen gick färjebolaget Destination Gotland ut med att de ställer högre välfärdskrav för kycklingar genom att arbeta med European Chicken Commitment (ECC). Beslutet innebär bland annat att företaget verkar för att fler kycklingar får gå ut och att användandet av turbokycklingar upphör. 

– Destination Gotland strävar efter att kontinuerligt förbättra vårt arbete och göra resan mellan Gotland och fastlandet mer hållbar. Djurvälfärd är en självklar del i det arbetet, skriver Destination Gotland på sin hemsida. 

I somras granskades Destination Gotland i Djurens Rätts semesterrapport. Då fanns endast en policy om buräggsfritt vilket resulterade i blygsamma 1,5 poäng av 8 möjliga. Att de nu implementerar ECC:s kriterier i sitt inköps- och hållbarhetsarbete är ett välkommet och viktigt nästa steg i Destination Gotlands djurvälfärdsarbete. 

Djurens Rätt ser positivt på att fler företag tar större ansvar för kycklingarna och hoppas på liknande besked från fler färjebolag inom kort. Tidigare har Finnlines antagit en ECC-policy och sammanlagt har över 60 företag med verksamhet i Sverige påbörjat arbetet med ECC efter dialog med Djurens Rätt. 

Vill du veta vilka företag som tar mer ansvar för kycklingarna? Besök Kycklingläget för att se aktörer som arbetar med ECC.

Om European Chicken Commitment 

ECC är en serie välfärdskriterier för företag att ta med i sitt hållbarhetsarbete som bland annat innebär mindre trängsel, krav på utevistelse samt att sluta använda turbokycklingar. Kriterierna i ECC är framtagna av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Samtliga kriterier baseras på aktuell forskning och ska vara uppfyllda år 2026. För att läsa mer om ECC, klicka här

Stöd oss

Stöd arbetet för djuren!

Genom dialog och samarbeten med företag gör Djurens Rätt skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet.

Bli medlem
Amelia Printz

Amelia Printz

Specialist företagsrelationer
Dela: